Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Många stannar oss när vi kommer upp i backen"

Bergbanan fylls inte bara av skidturister och fjällgårdsbesökare. Med på tåget åker även cyklar och entusiastiska downhillcyklister. Trots snö och vinter somnar inte cykelsäsongen.

Sommaren är fortfarande en bra bit bort men det finns alternativ för den cykelsugna besökaren, även på vintern. På cykelbutiken Åre Bikes har man öppet året runt och påminner om att det finns ett Åre även på sommaren.

– Det känns aldrig som att cykelsäsongen tar slut för oss. Vi har en annan typ av turist idag. Det är inte självklart att man bara vill åka skidor utan kanske testa på andra aktiviteter, inklusive vintercykling, säger Pelle Nilsson på Åre Bikes.

För den som inte orkar vänta på barmark och grusfria gator kan man hyra en så kallad fatbike och ge sig ut i snö och blask. Cykeln får sitt namn efter de överproportionerligt stora däcken som klarar av de flesta av underlag. Allt ifrån skogsstigar till myr, sand och snö.

– Det är kanske inte en cykel för snabbhet, men ett bra och skönt sätt att ta sig fram på. Det är bara att fästa på skidor eller surfbräda och sticka iväg utan att behöva oroa sig för på vilket underlag man ska cykla.

Även downhillcyklar går att hyra även vintertid för den som vill känna på cykelleder med snö. Bergbanan tar emot cyklar och från fjällgården går det cykelled som är öppen.

– Vi har hyrt ut lite grann och har en del folk som är inne och frågar men än så länge är det mest locals som håller på, säger Pelle Nilsson

Cykelteamet Ohrey Riders är några av dem som cyklar downhill även på vintern. Åre Idag träffade Märta Olson, Lina Hansson, David Sandberg och Nicklas Bredberg på Bergbanan för att kolla hur det egentligen går att cykla på snö.

• Var kan man cykla?

– Det finns en cykelled från fjällgården, Hermans heter den. Annars finns också kälkspåret som man får cykla i på vintern om det är tillräckligt hårt, säger Nicklas Bredberg.

– Vi har kört den så många gånger i vinter så vi kan den med förbundna ögon, säger Märta Olson.

• Hur många är ni som cyklar på snö?

– I vårt team är vi åtta, men det är flera som cyklar vintertid. Det är väldigt bra träning inför sommaren och vi tycker att det växer och blir fler cyklar i backen, säger Märta Olson.

– Det är många som stannar oss när vi kommer upp i backen och är nyfikna. Ibland kan det ta typ en kvart att ta sig till själva cykelleden för folk har så mycket frågor, säger Lina Hansson.

• Vad behöver man för utrustning?

– Dubbdäck är nästan ett måste, kör man utan blir det helt galet halkigt, säger Nicklas Bredberg.

– Vi gör egna med skruvar som dubb. Det blir cirka 250 skruvar per däck så det är lite pyssligt, säger Märta Olson. 

• Hur ser banan ut?

– Just nu är det mest is. Men det har smält sjukt mycket under det senaste dagarna, säger David Sandberg. 

– Det börjar nästan bli lite tveksamt med dubbdäck. Dubbarna slits ner när stenarna börjar titta fram. Det blir också lättare att få punktering, säger Nicklas Bredberg. 

• Kan man cykla på vintern som nybörjare?

– Om inte kälkspåret är öppet så finns det bara en ganska avancerad led så det underlättar att ha cyklat downhill tidigare. Eller ha med sig någon som kan, säger Lina Hansson.

– Om vintercyklandet ska utvecklas behövs flera leder som passar för alla, säger Nicklas Bredberg.

Ohrey Riders startades under sommaren 2013 och är ett gäng av unga cyklister som vill inspirera och visa glädjen i sporten. Planerna för sommarsäsongen är stora och genom bilder och filmer visar de upp vad Åre bikepark har att erbjuda.