Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Många tyckte att det vi gjorde var något tok

Tisdag 8 oktober hålls SM i mathantverk på Storsjöteatern i Östersund. Bodil Cornell, passionerad och prisad verksamhetsledare på Eldrimner, fick inspiration i Frankrike och drog igång evenemanget för 17 år sedan. Mellan 4 ögon berättar hon att många tyckte att mathantverk var någon flummigt och omodernt när hon började med det. I dag är det inne och efterfrågat. Men hon oroar sig för utvecklingen på den svenska landsbygden.

Vilken roll har du när det hålls SM i mathantverk?

– Det är vi i Eldrimner som arrangerar, så jag är huvudansvarig. Det är 17:e året och det är vi lite stolta över. Från början var det en enkel produkttävling, som jag hade fått inspiration till från Frankrike, men sedan dess har det vuxit och väckt stort intresse. Förra året hade vi strax under 500 produkter anmälda, i år är det 590. Eftersom vi har ett nordiskt tema har vi också öppnat upp mästerskapet i år.

Vad betyder det?

– Att det kommer folk från hela Norden som är med och tävlar.

Då borde det väl heta Nordiska mästerskapen?

– Det kunde man tycka och det kanske kan bli så i fram-tiden. Men som det är nu är det vårt mästerskap där vi bjuder in andra. Annars hade vi varit tvungna att skapa något helt nytt.

Kan man tävla i mat egentligen?

– Kan och kan. Det är ju en bedömning som görs av allt, från utseende till konsistens, men det som väger tyngst är förstås smaken. Naturligtvis handlar det om vad personerna i juryn tycker, men vi har märkt att produkter kan tävla olika år med olika juryer och ändå nå framgång. I varje jury sitter en expert som ordförande, i övrigt består den av en eller två matmänniskor (till exempel kockar) och ytterligare en person som kan vara vem som helst som är intresserad av mat.

Jag är en av "vem som helst". Men jag vet inte vilken typ av mat jag ska vara med och bedöma.

– Du är en av dem? Vad kul!

Det jag undrar är vilka misstag man ska undvika när man bedömer mat?

– Jag vet inte om det är så många misstag man kan göra. I och med att det finns en kunnig ledare så brukar de andra känna sig trygga. Smaken är ju också något subjektivt och det handlar om att bedöma utifrån den.

Skillnaden är kanske att man som lekman inte är van vid att formulera smaker i ord?

– Så är det och det är något vi vill jobba med, att hitta fler ord än gott och inte gott. Därför har vi börjat jobba med associationer, ungefär som de gör på Systembolaget där de haft smakpaneler som kommit fram till smakassociationerna.

Många tycker att det är lite löjligt att hålla på och finsmaka på det sättet.

– För mig blir det lite mer av en varudeklaration, som kan vara till hjälp när man ska välja.

Du har fått en mängd utmärkelser för ditt jobb med mathantverk, den senaste var en medalj från kungen. Vad betyder det för dig?

– Jag fick en silverplakett från kungliga skogs- och lantbruksakademien. Den största belöningen är att det händer saker; att företag startar och att de lyckas, att mathantverket blir känt och att vi kan bygga ut här. Men det är klart att det är roligt att någon uppmärksammar det man gör.

Eldrimner är Nationellt resurscentrum för mathantverk. Vad innebär det egentligen?

– Vi har vårt säte och utbildningslokaler här, men vi verkar och har upptagningsområde för våra kurser i hela landet. Varje år har vi till exempel mathantverksdagar, då vi åker på turné och träffar mathantverkare i olika län. Just nu söker vi gamla recept och förädlingsmetoder, som vi vill ha fram innan de försvinner. Den första mathantverksdagen håller vi här i Ås i början av december.

Hur ser planerna ut för framtiden?

– Det har hänt mycket under min tid. Från början tyckte många att det vi höll på med var något tok, som var lite omodernt och flummigt. Nu är det inne, kockeliten är jätteintresserad och efterfrågan ökar hela tiden. Många har tröttnat på det industritillverkade och söker sig tillbaka till riktiga smaker. Jag tror ju på mathantverket, men är orolig för landsbygden och mjölkproduktionen i hela Sverige.

Att det måste vara storproduktion?

– Ja, så är det. Men det passar inte alla att växa och växa och rationalisera så att man kan leverera mjölk till Arla. För en del kan det vara ett alternativ att förädla mjölken, köttet eller något annat från gården.

Mat är ju framför allt något man äter till vardags. Äter du superbra och lokalt tillverkad mat varje dag?

– Inte jämt. Men jag äter grönsaker jag själv odlat och köper gärna bra kött och bröd. Det behöver varken vara så märkvärdigt eller dyrt.

Slinker det ned hamburgare och pommes frites någon gång?

– Jag kan visst äta det, jag är ingen fundamentalist. Jag gör det inte gärna, men finns det inget annat så… Jag kommer ihåg en natt när jag åkte bil hem och var dödshungrig – då var jag glad att det fanns korv att köpa på macken.

Fotnot: I den nordiska mytologin var Eldrimner grytan som ständigt kokade i Valhall. Den användes också för att koka grisen Saerimner.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.