Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många unga gör slut med sms

Äldre skulle säkert se det som värsta vidrigheten, kanske rent av som ondska.
Men faktum är att i åldersgruppen 18–24 har var tredje svensk använt sms, mejl eller Facebook för att avsluta ett förhållande.

Det är den största koreanska elektroniktillverkaren som undersökt hur vi förhåller oss till ny teknik och vad det är acceptabelt att använda den till. Även om det är mest yngre som använder den lite opersonliga formen av att bryta ett förhållande så har tio procent av alla kvinnor och fem procent av männen gjort det.

Mindre direktkontakt

– Det tekniska revolutionen och utvecklandet av sociala medier har lett till att direktkontakten mellan människor minskar och i den kulturen, som jag för övrigt tycker är av ondo, är det normalt att göra slut på det sättet. Vi har inte ögonkontakt med folk längre, vi tar inte på varandra och känner inte doften av varandra, konstaterar relationsexperten Eva Rusz till TT.

– Kontakt och kommunikation har alltid varit grundstommen för att vi människor ska må bra och då inte bara kommunikation via sms eller mejl. Känslomässig kontakt och närhet är livsavgörande och det har inte ändrats av tekniken, tillägger hon.

Backlash kan komma

Utfrågningen av omkring 1 000 svenskar visar också att allt fler väljer att dejta och flirta med teknikens hjälp. 42 procent håller dock fast i telefonen när de ska försöka få en dejt och var tredje väljer fortfarande att göra det ansikte mot ansikte.

Eva Rusz tror att det kan komma en backlash när tekniken på kort tid fått spela en allt större roll.

– Jag tror att det kan komma en motrevolution. Många kommer nog nästan att explodera till slut när de känner att närheten saknas. Jag hoppas att det kommer att korrigera sig själv.

Av undersökningen framgår också att 1 av 10 svenskar använder sms för att informera om dödsfall i familjen.