Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många unga utan a-kassa

Åtta av tio unga arbetslösa i länet har inte rätt till a-kassa, enligt siffror som TCO tagit fram.
– Det blir kommunen som tvingas ta kostnaderna och hitta på kreativa lösningar när vi har ett system som inte fungerar, säger Håkan Printz, projektledare på Navigatorcentrum.

I Jämtlands län var 485 ungdomar i åldern 18–24 år öppet arbetslösa i oktober 2013. Färska siffror som TCO tagit fram visar att hela 81 procent av dessa inte hade rätt till pengar från arbetslöshetskassan.

Reglerna för a-kassan skärptes 2007. Bland annat måste den arbetslösa ha jobbat minst halv tid i sex månader under en tolvmånadersperiod för att ha rätt till ersättning.

Håkan Printz är projektledare på Navigatorcentrum i Östersund, där kommunen jobbar med att hjälpa arbetslösa ungdomar. Han har sett att många unga har det tufft i dag, och han är kritisk till hur reglerna kring arbetslöshetsförsäkringen ser ut.

– Det blir kommunen som tvingas ta kostnaderna och hitta på kreativa lösningar när vi har ett system som inte fungerar.

– Det är ett väldigt stort samhällsproblem där unga i dag måste förlita sig på försörjningsstöd. Det är trist, säger han.

För att hjälpa unga utan jobb har Östersunds kommun bland annat satsat 10 miljoner kronor på att erbjuda ungdomsanställningar hos kommunen. Ett projekt som pågått sedan 2012 och som ska fortsätta även över 2015.

– Det har fallit väl ut och har i några fall lett till en riktig anställning, säger Håkan Prinz.