Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ungdomar fick nya jobb

Kommunens satsning på ungdomsjobb ger utdelning. Hittills har 162 ungdomar fått chansen att visa vad de går för och Sebastian Åhs, 21 år, är en av de som ser ut att ha hittat helt rätt.

2012 beslutade sig kommunstyrelsen för att göra en stor och riktad satsning för att få bukt med arbetslösheten bland unga.

De gav 20 miljoner kronor till arbetsmarknadsenheten, som de skulle använda dem till att skapa 160 kommunala ungdomsjobb under en tvåårsperiod.

Tillfälliga anställningar visserligen, men värdefulla eftersom de ger ungdomar ett första steg ut på arbetsmarknaden, en chans att visa vad de går för och referenser inför sitt framtida jobbsökande.

En som fått chansen och tagit tillvara på den är Sebastian Åhs. Efter att ha gått energiprogrammet på gymnasiet sökte han ett 50-tal jobb men fick alltid nobben med hänvisning till att han inte hade någon arbetslivserfarenhet.

Det skaffar han sig nu som fastighetsskötare på Frösön.

– De flesta i min klass fick jobb ganska omgående genom kontakter, men för mig gick det inte lika lätt, trots att jag var aktiv med sökandet och lärde mig skriva CV på Arbetsförmedlingen, säger han.

För Sebastian blev ungdomsjobbet en jackpot. Inte minst för att han snabbt insåg att han faktiskt har det som krävs.

– Det är skönt att det går så lätt för mig och att det klickat med allt redan från början. Det är en ung arbetsgrupp, stämningen är bra och jag skulle lätt kunna jobba med det här i framtiden, säger Sebastian Åhs.

Hans chef, Jörgen Jidlund, kallar Sebastian för "en succé" som han vill försöka behålla även efter att tidsfristen för själva ungdomsjobbet gått ut.

– Han är lättsam, självgående och fast han är ny kan man skicka honom på vilka jobb som helst, säger han.

På arbetsmarknadsenheten är man nöjd med halvvägsresultatet och att man faktiskt har överträffat målsättningarna så här långt.

– Under 2013 har 162 ungdomar haft anställning. Bara 62 av dem har fullföljt ett halvår ännu, men många av de som slutat har gjort det för att de fått jobb eller påbörjat utbildningar och det är ju sådant har vi hoppats på, säger projektledaren Maria Welin.

Enligt henne har den stora utmaningen legat i att pussla ihop ungdomar med arbetsplats och att de var lite oförberedda på hur långt från arbetsmarknaden vissa ungdomar står.

– Vissa har en svår utgångspunkt och behöver väldigt mycket stöd, men alla växer av att få ansvar och vi känner att det går fantastiskt bra för oss, säger Maria Welin.