Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många varsel i länet – då går arbetsförmedlingens personal på knäna

Antalet ­varsel och nya arbets­lösa innebär stora­ påfrestningar på personalen hos Arbetsförmedlingen.
– Det sliter hårt på personalen. Det finns en oro, säger Gun-Marie Axelsson, på Arbetsförmedlingen i Östersund.

Antalet anställda på Arbetsförmedlingen i länet minskade förra året. Bakgrunden är en omorganisation som genomfördes när Länsarbetsnämnderna försvann, en ny fördelningsmodell infördes och Arbetsförmedlingen delades in i arbetsmarknadsområden. I arbetsmarknadsområdet för Östersund – där inte Härjedalen och Bräcke ingår – försvann 17 tjänster.

fördelningsmodellen drabbade glesbygdslänen, säger Gun-Marie Axelsson, som är ordförande för ST-facket på Arbetsförmedlingen i Östersund.

Färre arbetsförmedlare märktes mindre i början av förra året då rekordmånga människor hade arbete. Men sedan kom finanskrisen och lågkonjunkturen, vilket ökade trycket rejält på arbetsförmedlingen. Framför allt märktes arbetslösheten av i Ragunda och Strömsund.

Just Ragunda och Strömsund har många anställda inom bygg- och industribranschen – två sektorer som drabbats hårt av lågkonjunkturen.

– Kontoren i Hammarstrand och Strömsund har fått en hög arbetsbelastning vilket är pressande. Men det har blivit mer jobb för alla arbetsförmedlare, vilket sliter hårt på personalen, säger Gun-Marie Axelsson.

– Det är klart att det blir tufft när vi tappar folk, säger Björn Andersson, som arbetar på Arbetsförmedlingen i Östersund och även är ordförande i fackförbundet Seko.

Sjukfrånvaron på Arbetsförmedlingen i Sverige ökade i fjol från 5,2 till 5,7 procent av arbetstiden. Ökningen var störst bland anställda över 50 år.

Enligt myndighetens mål får sjukfrånvaron inte överstiga 5 procent. Men i Jämtland minskade sjukfrånvaron från 6,7 procent till 2,5 procent. Framför allt har Arbetsförmedlingen lyckats få långtidssjukskrivna åter i arbete.

– Vi vill gärna tro att våra insatser för långtidssjukskrivna har gett resultat, säger Johan Tegnhed, biträdande chef på arbetsförmedlingen i Östersund.

hopp inför framtiden. Fler arbetsförmedlare är på gång att anställas. Arbetsförmedlingen har även fått nya jobbcoacher – som ska arbeta intensivt med personer som nyligen blivit arbetslösa.

– Det är alltid välkommet med nya arbetsförmedlare och jobbcoacher, säger Björn Andersson.