Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många varsel i länet – då går arbetsförmedlingens personal på knäna

Antalet ­varsel och nya arbets­lösa innebär stora­ påfrestningar på personalen hos Arbetsförmedlingen.
– Det sliter hårt på personalen. Det finns en oro, säger Gun-Marie Axelsson, på Arbetsförmedlingen i Östersund.

Annons

Antalet anställda på Arbetsförmedlingen i länet minskade förra året. Bakgrunden är en omorganisation som genomfördes när Länsarbetsnämnderna försvann, en ny fördelningsmodell infördes och Arbetsförmedlingen delades in i arbetsmarknadsområden. I arbetsmarknadsområdet för Östersund – där inte Härjedalen och Bräcke ingår – försvann 17 tjänster.

fördelningsmodellen drabbade glesbygdslänen, säger Gun-Marie Axelsson, som är ordförande för ST-facket på Arbetsförmedlingen i Östersund.

Färre arbetsförmedlare märktes mindre i början av förra året då rekordmånga människor hade arbete. Men sedan kom finanskrisen och lågkonjunkturen, vilket ökade trycket rejält på arbetsförmedlingen. Framför allt märktes arbetslösheten av i Ragunda och Strömsund.

Just Ragunda och Strömsund har många anställda inom bygg- och industribranschen – två sektorer som drabbats hårt av lågkonjunkturen.

– Kontoren i Hammarstrand och Strömsund har fått en hög arbetsbelastning vilket är pressande. Men det har blivit mer jobb för alla arbetsförmedlare, vilket sliter hårt på personalen, säger Gun-Marie Axelsson.

– Det är klart att det blir tufft när vi tappar folk, säger Björn Andersson, som arbetar på Arbetsförmedlingen i Östersund och även är ordförande i fackförbundet Seko.

Sjukfrånvaron på Arbetsförmedlingen i Sverige ökade i fjol från 5,2 till 5,7 procent av arbetstiden. Ökningen var störst bland anställda över 50 år.

Enligt myndighetens mål får sjukfrånvaron inte överstiga 5 procent. Men i Jämtland minskade sjukfrånvaron från 6,7 procent till 2,5 procent. Framför allt har Arbetsförmedlingen lyckats få långtidssjukskrivna åter i arbete.

– Vi vill gärna tro att våra insatser för långtidssjukskrivna har gett resultat, säger Johan Tegnhed, biträdande chef på arbetsförmedlingen i Östersund.

hopp inför framtiden. Fler arbetsförmedlare är på gång att anställas. Arbetsförmedlingen har även fått nya jobbcoacher – som ska arbeta intensivt med personer som nyligen blivit arbetslösa.

– Det är alltid välkommet med nya arbetsförmedlare och jobbcoacher, säger Björn Andersson.