Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Många vill begravas där de känner sig hemma"

Ska det bli en begravningsplats i Torvalla? Det hoppas i alla fall Ulf Petersson kyrkogårds- och fastighetschef vid Brunflo pastorat.

I Brunflo pastorat ingår också Torvalla, Lockne, Marieby och Näs. Som det är i dag kan Torvallaborna välja att förlägga begravningen till kyrkorna i Torvalla, däremot läggs den avlidne oftast till sin sista vila antingen på någon utav begravningsplatserna i Östersund eller på den i Brunflo.

Varför behövs det en begravningsplats i Torvalla?

– Mer än hälften av medlemmarna i Brunflo församling bor i Torvalla men de har ingen egen begravningsplats och många känner heller ingen tillhörighet till varken Brunflo eller Östersund.

Allt som allt är det en yta på 10 000 kvadratmeter som ligger inne i ett litet skogsområde strax intill Ängsmokyrkan och kommer kunna inhysa 3 000 gravplatser.

– Som förslaget ser ut nu kommer det inte finnas några kistplatser. 80 procent av dem som begravs väljer att de ska kremeras. Det blir urngravplatser, askgravplatser och askgravlundar.

I närheten av den tilltänka gravplatsen finns ett fånggropssystem sedan vikingatiden och en konststig som inte kommer beröras av de nya planerna.

Däremot finns det en bmx-ramp på marken, något som kommunen vill att det tas hänsyn till.

Marken ägs i dagsläget av kommunen och Ulf Petersson skickade in ansökan om planbesked till Miljö- och samhällsnämnden som hade sammanträde i onsdags. Mona Modin Tjulin är ordförande i Miljö- och samhällsnämnden;

– Ärendet är på återremiss till miljö- och samhällsförvaltningen som får ta kontakt med pastoratet. Vi i nämnden uppmanar Brunflos och Östersundsförsamlingar att samråda med varandra om en framtida begravningsplats och att Brunflo pastorat diskuterar en flytt av rampen i samråd med områdets ungdomar.

Mona Modin Tjulin säger också att hon förstår behovet av en begravningsplats och att man vill kunna begravas där man är född och uppväxt. Vilket också är huvudargumentet som Ulf Petersson har.

Vad händer om begravningsplatsen får klartecken?

– Vi kommer ta in landskapsarkitekter som får lämna förslag på utseendet. Det blir något slags projekteringsarbete nästa år. Planen är att det blir en park med grönområden att vandra runt i.

Vad är dina förhoppningar?

– Jag vill att det ska bli en lugn plats för meditation där Torvallaborna känner tillhörighet.

Om allt går som kyrkogårdsförvaltningen hoppas finns det en färdigställd begravningsplats under 2017.

Detta är en artikel från gratistidningen 100% Östersund.