Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill hjälpa de asylsökande i Åre

Nyfikenhet och intresse. Men även oro för att de boende inte har någon sysselsättning eller tillräckligt med kläder när det blir kallare. Så kan man sammanfatta ortsbornas frågor om det nyöppnade asylboendet på Åre Continental Inn.

När Migrationsverket höll informationsmöte om det nyöppnade asylboendet i Åre möttes de av ett 25-tal personer. De flesta boende i Såå och Björnänge men även några politiker.

Efter en genomgång av Rickard Alfvén, Migrationsverket i Östersund, om hur ett asylboende fungerar, hur processen ser ut för de asylsökande och vem som har ansvar för vad fick mötesdeltagarna ställa frågor. Första frågan handlade om varför de närboende inte fått information om planerna innan boendet öppnades. Upphandlingsregler och det skriande behovet av asylplatser är förklaringen till att det gick väldigt fort att etablera ett asylboende här i Såå, menade Alfvén. Han kunde dock hålla med i kritiken.

– Jag håller med om att alla närboende borde ha fått veta det här tidigare.

Men de flesta frågeställningar från ortsborna handlade om de asylsökandes rättigheter och hur samhället kan hjälpa dem. Som om de får information om var hälsocentralen ligger, om barnen får leksaker, om de får busskort och om det finns det bemanning under nätterna?

Svaret de fick var att det finns tolkar som kan information om sjukvård och annat, det finns bemanning på nätterna och de asylsökande har busskort. Men att det ännu inte finns tillräckligt med leksaker.

Men de flesta undrade om hur de asylsökandes vardag ser ut medan de väntar på besked om uppehållstillstånd. Det kan ju ta ända upp till ett år att få besked eftersom Migrationsverket har så många ansökningar att behandla. Inte sedan Balkankriget har Sverige tagit emot så många asylsökande.

– I Jämtland har vi just nu mellan 1 300 till 1 400 asylsökande, berättade Richard Alfvén.

Men förutom viss språkträning erbjuds inte de boende några aktiviteter av Migrationsverket.

– Är det inte bättre att de får sysselsättning? Ska de gå här i ett halvår och bara vänta, frågade en bybo.

På mötet stod det klart att många var intresserade av att ställa upp.

– Det är jättebra att det finns så många viljor som vill hjälpa till, sa Richard Alfvén.

För de asylsökande kan detta vara av ytterst vikt, menade Simon Yishak Teclehaimanot som flytt från Eritrea. Han arbetar på migrationsverket i Östersund och berättade om hans flykt och hans första tid i Sverige. Han vittnade om hur isolerad han kände sig från början när han inte kände någon. Räddningen kom när han lärde känna ett äldre par som blev hanns vänner. Även kyrkan hjälpte honom att skapa nya kontakter.

Hans budskap var att integrationen börjar när de asylsökande och nyanlända får kontakt med svenskarna.

– Ni kan göra så mycket. De behöver inte era pengar men de behöver ert sällskap och hjälp, sa han.

Läs mer:

Nytt asylboende i Åre ska finansiera skidliftar

Bert Karlsson vill starta asylboende i Åre

Åre kommun har informationsmöte om asylboendet

Svårt hitta boende för flyktingar i Åre

Asylboende på vildmarkscamp