Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill lära sig att binda sina egna fiskeflugor

Martin Rönnberg och Albin Sjödin binder sina egna fiskeflugor som de ska fiska med i sommar. En fluga som får fisken att nappa görs av riktiga öron från harar.

– Harr och öring gillar flugan av haröra, säger Martin Rönnberg.

Även om det nu är lågsäsong för fiskeintresserade, så är det inte något som märks av i klubblokalen hos Ungas Sportfiskare Jämtland. Hit är det närmast rusning på tisdagskvällarna och klubblokalen på Tegelplan i Östersund är fylld av unga barn och ledare.

Alla är ivrigt sysselsatta med att tillverka pimpelkrokar, vobblers och att binda egna fiskeflugor.

– Det är ett stort intresse för det här och de vill lära sig väldigt snabbt, säger ledaren Kjell Johansson.

När Lilla ÖP tittar in har nyss det gemensamma kvällsfikat avslutats.

– Nu har vi det äldre gänget här som är mellan 12 och 15 år. De är här fram till klockan 21. Tidigare i kväll har vi haft en yngre grupp, men de har nyss gått hem. I kväll var de tolv barn, men annars det brukar vara mellan 20–22 barn här i den gruppen, säger Bengt Johansson, ledare.

Martin Rönnberg och Albin Sjödin är båda 12 år och går på Storsjöskolan. Men nu sitter de mittemot varandra och binder flugor som de ska fiska med i sommar.

– Jag binder en fluga av haröron, säger Martin och pekar på bordet där ett torrt skinn från en hare ligger. Flugan heter guldribbad haröra och det är en enkel och klassisk fluga som både harr och öring nappar på, säger Martin Rönnberg.

Kompisen Albin Sjödin berättar att han varit med i ett år i Unga Sportfiskare.

– Fiske är det bästa som finns, och det gäller också flugbindning Att binda flugor är lika kul som att fiska.

– Nu gör jag en superpuppa som är en bra och enkel harrfluga. Vi får se om den funkar till sommaren, säger Albin Sjödin.

Men är det inga tjejer som håller på med flugbindning?

– Det är bara killar här nu tyvärr, men vi brukar har tjejer med också, säger Martin Rönnberg.

Unga sportfiskares verksamhet pågår hela året och på sommaren görs ett tiotal utflykter, där olika former av fiske prövas.

– På sommaren är det ferie- fiske och vi åker ut och fiskar på olika ställen, då är det oftast fler tjejer, säger ledaren Kjell Johansson.

– Och det bästa med feriefisket är när vi sitter kring elden och käkar kolbullar och grillar korv. Eller när vi får äta nyfångad fisk, säger Martin.

Men lagad fisk vid elden blir det bara när någon av ledarna lagar till sin egen fisk.

– Barnen vill väldigt gärna ta hem den fisk som de själva fångat. Samtidigt är det svårt att få hem dem i tid på sommaren, för ingen vill sluta fiska, säger Bengt och Kjell Johansson.

Ett av favoritställen är Lillsjön där det går att få gäddor och abborre.

– I år har jag tagit runt 25 gäddor där, men jag släpper ofta tillbaka dem eller så tar vi hem någon som är fin, säger Albin.

Barnen har snart är ett nytt fiskeäventyr att se fram emot, för någon kväll framöver ska de ut och håva sik. Med lampa och håv ska de prova på att fånga sik under fiskens lekperiod.

– Jag ser fram emot att få håva sik, och speciellt när elden tänds, säger Martin Rönnberg.