Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ville marschera med barnvagn

Ett tjugotal hade samlats i Badhusparken för att vara med på barnvagnsmarschen.
– Det är ett manifest för att uppmärksamma mödradödligheten i världen, säger Sofie Försth, RFSU.

Ballonger, fika och regnskydd till barnvagnarna delades ut innan marschen gick från badhusparken upp mot hamngatan, prästgatan och slutligen Stortorget.

Det är femte året i rad som RFSU arrangerar barnvagnsmarschen i Sverige.

– Vi tycker det är hemskt att det dör en kvinna varje minut i världen för att hon blivit gravid och försökt göra abort eller inte haft tillgång till mödravård, säger Sofie Försth, sekreterare i RFSU.

Det är inget kvinnoproblem utan en mänsklig rättighet att få den vård man behöver. Nio av tio kvinnor som dör skulle kunna räddas om man hade rätt resurser och utbildning. Om aborter hade varit lagliga. Runt om i världen görs illagala aborter och det får förödande konsekvenser. Att bli gravid är ingen kvinnosjukdom.

– Vi vill engagera oss och vara tydliga med att det inte är ett problem i Sverige utan i övriga världen, säger Tony Khawanma, ledamot i RFSU.