Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångalen man med jämtländska rötter

Hans farfars far var den jämtländske konstnären Anton Genberg.

Sedan sex år jobbar konstnären Mikael Genberg för att lyckas placera en röd liten svensk stuga på månen...

Och i helgen berättar han om sitt projekt på Campus i Östersund.

– Jag har goda förhoppningar om att Nasa ska ställa upp. Visserligen kan vi fixa det med svensk teknik, men Nasa har ju större erfarenheter av månfärder.

– Nej, för tusan. Det här är på riktigt. Och fullt realistiskt.

För den som tvivlar har veckomagasinet Fokus nyligen skrivit en mycket lång och initierad artikel om hur Mikael Genberg med hjälp av inflytelserika kompisar fått ledande politiker bland moderater, socialdemokrater, folkpartister och miljöpartister att stödja projektet.

Och då snackar vi Mats Svegfors, Leif Pagrotsky, Lars Stjernkvist, Karin Pilsäter och Sven-Otto Littorin – plus en rad ledande personer inom näringslivet.

Poängen är att ge Sveriges rymdforskning en symbol som ger eko i hela världen -– det smäller högre än alla runstenar, som någon säger till Fokus.

Vid två av infarterna till Västerås ligger numera varsin grushög med en röd stuga – symboler för rymdprojektet som förre landshövdingen Svegfors stöttat – Lunar Park kallas den lokal man får disponera.

På Mälardalens högskola pågår numera forskning kring Mikael Genbergs framgångar som entreprenör, själv hoppas han att stugan ska vara på plats 2012:

– Den placeras som en sorts byggsats och eventuellt får en robot packa upp den, vi studerar olika tekniker.

Det är Sveriges Konstföreningars distriktsordförande Anders Rasmusson som bjudit in Genberg till föreningens årsmöte på Campus lördag, där han på ett offentligt möte berättar om planerna:

– Det är ett mycket intressant projekt, kul och galet, säger Rasmusson.

Artikeln i Fokus finns här: www.fokus.se/2009/01/natverk-till-manen/