Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångfald bidrar till bättre välfärd

Kommunal och Vision ser med oro på de främlingsfientliga krafter som vill begränsa människors rörlighet och minska mångfalden. Ska Sverige få en väl fungerande välfärd även framöver, behöver vi nämligen fler kompetenta medarbetare – med olika bakgrund.

Tillsammans organiserar Kommunal och Vision en mycket stor del av de anställda inom välfärden och för oss är det självklart att våra arbetsplatser ska vara öppna för alla, oavsett bakgrund. Vi är också övertygade om att olikheter berikar och ger oss en ännu bättre välfärd.

Det är också ett känt faktum att välfärden står inför ett enormt rekryteringsbehov de närmaste åren, 420 000 nya medarbetare behövs enligt beräkningar från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Tillsammans med arbetsgivarna vill vi därför hitta gemensamma strategier för ett arbetsliv där alla känner sig välkomna.

Med större etnisk mångfald i välfärden höjer vi värdet av det vi åstadkommer, vi ökar tillgänglighet och kvalitet. En socialtjänst där medarbetarna har olika bakgrund ger en djupare kunskap om olika kulturer.

En äldreomsorg där medarbetarna sinsemellan behärskar en mängd språk kan få fler människor från olika nationaliteter att känna sig trygga och förstådda.

Nu tar vi nästa steg och erbjuder arbetsgivarna stöd i arbetet för ökad mångfald.

• Vi har kompetens och engagemang och vill hjälpa till att öka kunskapen i mångfaldsfrågan hos arbetsgivarna och på arbetsplatserna.

• Vi vill vara en aktiv del i rekryteringen av nya medarbetare.

• Vi vill samverka med arbetsgivarna genom att bland annat erbjuda lokala likabehandlingsavtal för mångfald och mot diskriminering.

Annelie Nordström

Kommunal

Annika Strandhäll

Vision

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel