Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångfald ger utveckling för sjuksköterskorna

Här om dagen kunden vi läsa i lokaltidningarna att Socialdemokraterna i landstinget vill göra det enklare för vårdpersonal att göra karriär. Lösningen handlar om bättre villkor för landstingsanställda som vill vidareutbilda sig.

Det är gott så. Men faktum är att det finns ingenting som är så bra för både enskildas karriär och för utvecklingen av en bransch som möjligheten att byta arbetsgivare. Arbetstagare som kan välja att byta arbetsgivare kan ställa krav på arbetsvillkor och lön. Det ger utveckling för enskilda sjuksköterskor och undersköterskor och det utvecklar hela branschen.

Socialdemokraternas önskan om att förbättra för vårdpersonalen går inte ihop med deras tveksamma inställning till privata vårdföretag. Utan mångfald av arbetsgivare blir det ingen utveckling av arbetsvillkoren inom vårdsektorn. Så är det bara.

Socialdemokraternas utspel är också tveksamt ur ett annat perspektiv. Det bidrar inte till att lösa det verkliga problemet – att det behövs FLER medarbetare inom vården. Bristen på sjuksköterskor och undersköterskor idag och framåt är betydligt större än behovet av t.ex. specialistsköterskor.

Vi behöver jobba för att hela branschen ska bli mer attraktiv och för att fler ska välja en karriär inom vården. Och den absolut viktigaste insatsen där är att uppmuntra och skapa förutsättningar för en mångfald av arbetsgivare.

Ruth Berglund

Leg sjuksköterska/VD Strukturrutan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel