Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångfald i brandkåren

Det är dags att tvätta bort machostämpeln och öka mångfalden inom räddningstjänsten. Det var budskapet på mångfaldskonferensen för styrande politiker.

Annons

I dagarna två har räddningstjänsten i Jämtland tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, anordnat en mångfaldskonferens i Trygghetens hus i Östersund. Konferensen, som är den första i sitt slag i landet, riktade sig till politiker runt om i mellannorrland som styr över räddningstjänsten.

I takt med att allt fler människor inte bor och jobbar på samma ort har många kommuner svårt att rekrytera räddningstjänstpersonal i beredskap och därmed upprätthålla samhällsviktig service.

– Personalförsörjningen kommer att bli en utmaning i framtiden. Och då talar jag om deltidsbrandmän, förtydligade Håkan Axelsson på MSB som var en av talarna.

För att kunna bredda rekryteringsbasen är det en nödvändighet att se till att de jämställdhets- och mångfaldsfrågor som är så självklara på andra håll i samhället även blir det inom räddningstjänsten. Fem föreläsare hade bjudits in och uppmaningen till politikerna löd: nu är det tid att tänka otraditionellt.

– Vi måste ändra machobilden av brandmannayrket. De fysiska testerna som urvalsmetod diskriminerar många grupper av människor och måste kraven egentligen vara så höga, undrade Håkan Axelsson på MSB med ett förflutet inom räddningstjänsten.

– En myndighet som kommit en bra bit på vägen i sitt jämställdhetsarbete är polisen men då ska man veta att de jobbat med frågan i 50 år.