Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Mångfalden är oerhört viktig

Fred, frihet och mänskliga rättigheter är kören Mozaiks ledord. I morgon ger de en konsert i Gamla Kyrkan i Östersund.

– Vi gör sånger från andra delar av världen och olika kulturer, allt från Georgien till Balkan och USA och Sverige, säger Myriam Lundberg, körens ledare.

I en tid då Sverigedemokraterna lockar väljare som aldrig förr och folkmusiker börjat prata om vikten av att behålla de svenska traditionerna slår Mozaik ett extra slag för mångfalden.

– Mångfalden tillför så mycket, den är oerhört viktig i den globalisering vi har, säger Myriam Lundberg.

Till vardags jobbar Myriam Lundberg på Palmcrantzskolan som sångpedagog. För drygt ett år sedan kom hon hem från en resa till Papua Nya Guinea där hon sammanlagt varit i sex månader. I Papua Nya Guinea levde hon tillsammans med stammar ute i djungeln för att spela in och lyssna till deras sång.

Resan har inspirerat Mozaik till ett projekt som fått namnet "Morgonstjärnans land". Målet är att "Morgonstjärnans land" ska leda till en föreställning med sång, musik, dans och bildspel med Papua Nya Guineas invånare i fokus - invånare som till stor del lever under förtryck. Mozaik samarbetar i projektet med en sång- och dansgrupp i USA.

– Om vi kan få hundra människor att veta mer om det här, och de i USA kan få hundra människor att veta, då kan de i sin tur sprida ordet vidare. Vi arbetar tillsammans för att situationen för folket i Papua Nya Guinea ska bli bättre, säger Myriam Lundberg.

Mozaik har 18-24 medlemmar och ger konserter 3-4 gånger per år.

Faktaruta:

Tre låtar som Mozaik bjuder på i morgon:

• "Bright morning stars are rising" från USA.

• "U-A-E" från West Papua

• TRI JETRVE från Kroatien.