Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manila hukar i väntan på Hagupit

Miljoner människor i Manila hukar i väntan på stormen Hagupit, som orsakat stora skador i kustområden i nordväst.
Hittills har 27 dödsoffer rapporterats av Röda Korset.

Tyfonen har under måndagen avtagit i styrka och nedgraderats till en tropisk storm, men med stora mängder regn och kraftiga vindar riskerar skadorna i 12-miljonersstaden Manila bli stora. Med supertyfonen Haiyan i färskt minne har staden högsta beredskap.

Tusentals människor från slumområden med dåligt byggda hus har flyttats till skolor och andra evakueringscentrum. Börser, skolor och de flesta myndigheter har stängt.

Skadorna där stormen dragit fram i norra och nordöstra Filippinerna är omfattande. Minst 27 döda rapporteras från Samar, enligt Röda Korset. De flesta har drunknat i översvämningar i staden Borongan. Massevakueringarna ser ändå ut att hålla nere antalet dödsoffer.

Det är stora skador på infrastrukturen, och en stormvåg har slagit sönder fattiga samhällen på Samar, säger Olle Castell, chef för organisationen Plans katastrofinsatser i Asien.

Det krävs ett par dagar till för att få grepp om skadornas omfattning, enligt Castell.

Samtidigt började hundratusentals återvända hem, bland annat i staden Tacloban som drabbades hårt av Haiyan men nu klarade sig lindrigt undan.