Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mankell nyinvigde kulturcenter

På tisdagskvällen invigdes det nya Kulturcentrum Mankell i Medborgarhuset, dit utställningen flyttats från Folkets Hus i Sveg. Henning Mankell själv fanns på plats tillsammans med representanter för Dramatiker- och Författarförbundet.

Författaren har även varit i gården i Överberg, dit författare och dramatiker kan åka på stipendium och bo i två veckor.

– Det är så många som vill komma dit och det har naturligtvis gjort mig väldigt glad. Att så många vill åka dit och vara där med sina drömmar, skriverier och sina familjer. Så vi ska åka upp dit och se vad det finns för behov av renovering och så, säger Henning Mankell när TH träffar honom tidigare på tisdagen under hans besök i Sveg.

Vad är det som lockar tror du?

– Det finns en slags enkelhet, en tydlighet. Och dessutom att jag betalar resor och så. Många av de här författarna har inte så mycket pengar och jag försöker visa en slags generositet mot de här människorna. Jag har själv varit fattig en gång. Det är viktigt att man inte glömmer, säger författaren som också beskriver författargården som ett sätt att visa tacksamhet mot sin egen uppväxt i Sveg och ett sätt att ge någonting tillbaka till samhället.

– Jag skulle inte vilja byta den uppväxten mot någonting. Nästan som i den afrikanska byn. Ett sådant samhälle som Sveg, en köping, det krävs ett sådant samhälle för att uppfostra ett barn. Det räcker inte med familjen. Den här känslan av att det alltid var någon som såg en, man kunde aldrig försvinna. Gjorde man illa sig var det alltid någon som öppnade en dörr och kunde plåstra om en. Det är ju styrkan i den lilla byn, det lilla samhället.

Tror du att den känslan finns kvar, även i dag?

– Det vet jag inte, jag kan bara hoppas.

Kulturcentrum Mankell invigdes första gången 2007 i nybyggda lokaler i Svegs Folkets Hus som kostade drygt fem miljoner kronor. Nu, knappt tio år senare, flyttas det till Medborgarhuset. Och invigs på nytt

– Det var något nytt då. Nu har man gjort erfarenheter och bestämt sig för att göra på ett annat sätt som säkert kan bli mycket bättre. Jag vet inte om det känns som att jag är här och inviger en gång till. Att jag är här nu är mer ett sätt att markera att det här är viktigt för mig, så tänker jag, säger Henning Mankell.

Vad ska du tala om?

– Jag ska tala om hur oändligt viktigt det var när jag själv en gång lärde mig läsa och skriva och hur rädd jag kan bli över att barn i Sverige inte lär sig läsa och skriva ordentligt. Det är de viktigaste redskapen man behöver i sitt liv för att bli människa.