Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manliga pensionärer får ut 5 000 mer i månaden

En manlig pensionär från länet får i snitt ut 5 000 kronor mer varje månad än en kvinnlig pensionär.

Det visar en inkomstgranskning som PRO låtit SCB genomföra.

Undersökningen slår fast vad pensionärsorganisationen länge misstänkt; bland PRO:s 400 000 medlemmar är snittinkomsten betydligt lägre hos kvinnorna.

– Vi har alltid hävdat att pensionssystemet är en spegelbild av arbetsmarknaden och det visar sig stämma ganska bra när man studerar de här siffrorna, förklarar Bengt Sibbmark, sakkunnig i social- och pensionsfrågor vid PRO.

– Grundproblematiken är att kvinnorna har lägre lön för samma typ av arbete. Dessutom jobbar många kvinnor deltid under sitt arbetsliv, som vid barnafödande till exempel. Flera tvingas också sluta i förtid på grund av tunga jobb inom vård och omsorg. Det ger avtryck på pensionen.

Hur angriper PRO den här frågan?

– Vi ser bekymrat på det. Just nu tittar vi på vad som kan göras för att jämna ut nivåerna. Verktygen är inte klara än, men tanken är att presentera dem inför valet nästa år. Det borde finnas politisk sprängkraft med tanke på att kvinnorna bara kommer upp till två tredjedelar av männens pension, säger Bengt Sibbmark.

Tittar man på medelvärdet av ålderspension, tjänstepension och privat pension så kvitterar männen i Jämtlands län ut 15 645 kronor i månaden, medan kvinnorna i snitt bara når upp till 11 549 kronor. Inkomstskillnaderna är störst i Östersund och minst i Strömsund.

– Det fenomenet ser vi även på andra håll i Sverige. Skillnaderna är ofta större i rikare kommuner, som i Danderyd exempelvis där kvinnorna bara når upp till 50 procent av männens pensionsinkomster. Pajala och andra kommuner i övre Norrland klarar sig bättre däremot. Det verkar som att lägre inkomstnivåer ger mindre skillnader mellan kvinnor och män, säger Bengt Sibbmark.