Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mannen bakom hoten mötte sina offer i rätten

I dag startade rättegången mot den man som står åtalad för flera hot mot bland annat politiker och journalister. ÖP rapporterade direkt från rättegången.

Vem var han, den man som så enträget hotat journalister, politiker och för all del helt vardagliga människor. Det var kanske det intressantaste med torsdagens rättegång.

Han är en analog näthatare. Bättre än så kan man nog inte beskriva den man som spridit hot och döda djurdelar omkring sig. Till skillnad från de vanliga näthatarna har mannen helt förlitat sig på Postverkets tjänster.

Under rättegången kom det nu fram att han under det gångna året bott tillsammans med sin mor på en gård i norra Jämtland. Med olika intervaller har han gått ut och satt sig i en lada och supit. Det är då den börjat pyra, känslan av att just han utsatts för orimliga oförrätter.
Vid ett tillfälle har han retat upp sig på en kvinna inne på en bensinmack och sedan följt henne för att ta reda på hennes namn och adress. Mer har det inte behövts. En annan utsatt är en polis som stoppat honom i en nykterhetskontroll.

Det mest känslosamma avsnittet i rättegången handlade om en journalist på LT. Han har under en lång tid fått ta emot anonyma hot från mannen. I januari fick han dessutom en avhuggen mus tillsammans med sitt eget namn.

Under den här perioden har dessutom journalistens son utsatts för brevväxlingen. Han har varit mycket orolig för sin fars säkerhet.

– Det viktigaste med rättegången är att jag tror att han inte kommer att höra av sig efter detta, förklarade LT-journalisten.

I och med åtalet har det visat sig att ytterligare en lokal journalist fått del av de anonyma hoten.

– Jag såg honom i verkligheten en gång när jag var på match på Jämtkraft arena. Då tänkte jag gå fram och prata med honom, men jag lät bli eftersom jag var nykter då, förklarade den åtalade mannen.

Rättegången kom att handla om åtta snarlika händelser. Från att i somras ha skickat fiskrens fick han i januari ett smärre skov när det gällde råttor, eller om det möjligen rörde sig om möss. Dem har han kapat på mitten och skickat till olika personer. Djurdelarna har lagts i en platspåse tillsammans med en lapp där en persons namn stått att läsa. Alltså, det behövs inte så stor fantasi för att förstå att personen på lappen ska drabbas av samma öde som råttan.

Bland de övriga offren märks en bokhandlare och hans familj i Umeå. Det som där ligger i botten där är att den åtalade en gång avvisades ur butiken eftersom han misstänktes för att stjäla serieböcker för vuxna.

En folkvald tillhör också de utsatta. Det rör sig om vänsterpartisten Nisse Sandqvist. Han är förövrigt den enda bland offren som valt att träda ut i offentligheten.

Slutförandet av rättegången har nu skjutits fram tills på onsdag. Anledningen till det är att rätten ännu inte fått personundersökningen av den åtalade. I klartext handlar det om att man vill ha svar på möjligheterna att döma mannen till psykiatrisk vård.

Han får sitta kvar i häktet tills vidare.