Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mannen hittade mobil och blev brottsling

Förra sommaren hittade mannen en mobiltelefon. Det ledde vidare till att han nu dömts som skyldig till två olika brott.

Det var i juli 2013 som den 29-årige mannen från mellersta Sverige hittade en splitter ny mobiltelefon på golvet i en taxi i Östersund.

Men i stället för att lämna den till taxiföretaget eller till polisen så behöll han den.

Av vad som framkom under rättegången i Östersunds tingsrätt nyligen så kunde inte mannen ringa med telefonen, den var låst.

I oktober i fjol annonserade mannen ut mobiltelefonen på Internet och fick den såld för 2 946 kronor.

När köparen vände sig till Telia för att få telefonen upplåst visade den sig vara stöldanmäld och han lämnade telefonen till det försäkringsbolag som betalat ut ersättning för mobilen.

Han polisanmälde även 29-åringen som hade angett sitt riktiga namn vid försäljningen.

Mannen åtalades både för olovligt förfogande, för att han behållit telefonen, och för bedrägeri eftersom han sålt mobilen.

Östersunds tingsrätt dömde på onsdagen mannen som skyldig till båda brotten. Påföljden blev villkorlig dom och 50 dagsböter à 200 kronor.

Förutom de 10 000 kronorna i böter ska han betala 4 190 kronor till det försäkringsbolag som köpte en ny mobil för 5 690 kronor till jämten som hade tappat den.

Skillnaden mellan summorna, 1 500 kronor, var den självrisk som den mannen fick betala. Även de 1 500 kronor ska 29-åringen ersätta.

Och så ska han betala igen 2 946 kronor till köparen av mobiltelefon.

Han ska även betala tillbaka 1 000 kronor av rättegångskostnaderna till staten, och betala 500 kronor till den brottsofferfond som finns.