Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mannen som räddar svenskt skidskytte?

I början av 1990-talet var svenskt skidskytte utan framgångar.
Då kom Wolfgang Pichler.
Tysken med slavpiskan är ett stort skäl till det svenska medaljregnet som följde. Nu behöver svenskt skidskytte honom igen.

Magdalena Wallin (numera Forsberg) var skidåkaren utan några jättemeriter. Men så bytte hon sport till skidskytte och fick Wolfgang Pichler som tränare. Resten av historien kan ni nog om fantastiska "Magda".

När hon slutade efter OS 2002 ansåg många att det var slutet för svensk skidskytte. Men det var bara början. Med Wolfgang Pichler som tränare fick Sverige fram en rad världsåkare,

Jag minns hur Anna Carin Olofsson (numera Zidek) sadlade om från skidor till skidskytte. Hon tyckte själv att hon som skidåkare hade tränat stenhårt.

När hon kom under Wolfgang Pichlers träningslupp insåg hon att hon inte alls tränat hårt.

I stället för 8x5 minuter träning med hög intensitet blev det 33 kilometers skidåkning med hög intensitet. Efter veranda träningspass skulle pulskurvorna från pulsbandet skickas i väg på datorn.

Pichler skulle se så att det inte fuskades med träningen.

Glömde åkarna skicka in pulskurvorna kom ett telefonsamtal direkt.

Många vittnar om att han var som en diktator när det gällde träning. Många tårar fälldes under hans befäl. Men samtidigt som han var auktoritär kunde han inspirera och motivera sina åkare att offra sig för skidskyttet.

Han fick åkarna inse att det inte fanns några genvägar till framgång.

Tänk den där julaftonsmorgonen när Pichler hade satt upp 2,5 timmars skidåkning på Helena Ekholms träningsschema. Den här julaftonsmorgonen var det 30 grader kallt, men Helena vågade inte säga ifrån.

Hon gav sig i väg. Men efter 1,5 timme frös hon så oerhört att hon var tvungen att bege sig hemåt. Hon ringde Pichler och berättade att det var 30 grader kallt och att hon la av efter 1,5 timme.

– Jaha Helena, då blir det gymmet i kväll, svarade Pichler.

Som det känns just nu har svenskt skidskytte bestått av många kunniga och snälla ledare under den senaste säsongen. Jag tror det behövs någon som kommer in och rör om. Jag tror det behövs en Wolfgang Pichler.

Men då behövs också ledare som kan hantera denne man som går från att vara skogstokig till att skratta och skoja på ett par minuter. Det är inte svårt att hamna i konflikt med honom. Någon större känslomänniska har i alla fall jag inte stött på under 25 arbetsår inom sportens värld.

Vad han ska ha för titel i ett svenskt landslag spelar egentligen ingen roll. Det viktigaste är att han hjälper åkarna att lägga upp och följa deras träning. Men då kommer han inte tillåta att det finns folk i landslaget som inte har möjlighet att utvecklas de närmaste två åren.

Pichler går inte under parollen "alla som vill får vara med!"

Han vill ha utvecklingsbara åkare som vill offra sig för skidskyttet och lägga bort allt annat under några år.

Med honom finns en möjlighet att OS 2018 blir lite roligare ur svensk synpunkt än det känns just nu.