Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Människor kräver mer nu än tidigare"

Ingalill Persson, verksamhetschef för akutområdet, tycker inte det går att säga att vissa ambulansuppdrag görs i onödan.

– Utlarmningen sköts av SOS Alarm efter vissa kriterier. Det kanske inte är så lätt att prioritera när ett samtal kommer.

Samma resonemang är Britt-Marie Stolth inne på. Hon är enhetschef för ambulanssjukvården i Östersund, Krokom och Järpen.

– Vi ser att vårdbehovet hos patienter ökar nationellt. Antalet ambulansutryckningar ökar över hela landet. I alla län är det så. Jag tror människor kräver mera nu än tidigare, säger Britt-Marie Stolth.

Hon menar, liksom Ingalill Persson, att bedömningen som SOS Alarmpersonal gör inte kan vara 100 procentigt träffsäker. Att via telefon avgöra hur sjuk en person är, är inte det lättaste.

– Och hos vissa kan vårdbehovet vara sådant att man skulle kunna vänta till nästa dag och gå till sin hälsocentral.

En spridd uppfattning är att larmcentralerna blivit mer benägna att sända ut ambulans sedan fallen då patienter dog när inte ambulans skickades ut.

Britt-Marie Stolth tror inte heller att utryckningarna kommer att minska i omfattning.

– Nej, jag tror inte antalet sjunker. Jag tror mer att vi måste få resurserna till att klara det ökade antalet. Men det är en politisk fråga. Det rår inte jag över, säger Britt-Marie Stolth.