Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mansdominans i EU-valet

Trots en del kvinnor som toppnamn dominerar männen i EU-valet. Junilistan, Sverigedemokraterna och Piratpartiet är gubbigast.

Annons

Junilistan med Östersundsbördige Sören Wibe från Umeå som nummer 1 har 46 namn på sin valsedel. De 33 männen utgör 71,7 procent.

De 13 kvinnorna är 28,3 procent av kandidaterna. Partiet är dessutom det enda som har dubbelt manligt i topp, med Björn von der Esch från Trosa som valsedelstvåa.

Sverigedemokraterna ställer upp med nästan dubbelt så många män som kvinnor, 19–10. Det ger en andel män på 65,5 procent, och 34,5 procent kvinnor. Sven-Olof Sällström från Östersund toppar listan.

Samtliga fem kandidater för Feministiskt Initiativ är kvinnor, med den tidigare vänsterpartiledaren Gudrun Schyman från Gladsax i topp.

Av de 43 moderaterna är det 22 kvinnor och 21 män, vilket ger 51,2 procent kvinnor. Men den nuvarande europaparlamentarikern Gunnar Hökmark är högst upp på valsedeln.

Kristdemokraterna har hela 54 namn på valsedeln. Det är 28 män och 26 kvinnor, 51,9 respektive 48,1 procent. Ella Bohlin från Vallentuna är nummer ett.

Mansdominansen inom Centerpartiet är 55,6 procent, 25 av de 45 kandidaterna är män. Men partiet har en kvinna som förstanamn, den nuvarande europaparlamentarikern Lena EK från Valdemarsvik.

Mer läsning

Annons