Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Månstugan ska göra livet på jorden bättre

KONST. Hur kan någon ägna tiden åt något så löjligt som att planera en stuga på månen? Vore det inte bättre att använda pengarna till vård och omsorg?

Det var några – anonyma – reaktioner på ÖP:s hemsida efter fredagensartikel om Mikael Genbergs arbete för att placera en tio kvadratmeter stor och faluröd stuga på månen.

– Jag har köpt 4 000 kvadratmeter mark på månen. Hur vet jag att han inte ställer sin stuga på just min månplätt? frågar hon lite retsamt.

– Hon som betalat för en tomt på månen är lurad eftersom marken där inte är till salu. Ingen får handla med månmark och det enda hon betalat för är ett papper.

Och vad gäller det möjligen onödiga i hans projekt säger han sig förstå sådana kommentarer:

– Om man inte satt sig in i projektet är det en ganska naturlig invändning. Men vi kommer inte att använda några pengar som annars skulle gått till vård eller omsorg – i så fall skulle vi inte gjort detta.

– Vår avsikt är att stora företag ska lägga pengar de avsatt till marknadsföring i vårt projekt. Detta är en bättre investering anser jag.

– Alltihop hänger samman och illustrerar också hur mitt konstnärskap övergått till entreprenörskap, även om jag ogillar alla sådana etiketter.

Mikael Genberg ser sig inte längre som konstnär, men anlägger samtidigt konstfilosofiska aspekter på sin verksamhet:

– Det är en sorts affärsverksamhet som kommit ur konst och att det i sig blir förvirrande är en utveckling jag gillar. Kan man töja på sådana gränser och definitioner är jag extra nöjd.

På lördag eftermiddag utvecklar han sina tankar vid en föreläsning på Campus anordnad av Sveriges Konstföreningar.