Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Är bönder barbarer i Nyamko Sabunis ögon?

Hur ska Liberalerna kunna vinna väljare på landsbygden om Nyamko Sabuni väljs till partiledare? Sabuni har redan lyckats bräcka Anna Kinberg Batras "Stockholmare är smartare än lantisar".

Annons

När Nyamko Sabuni får chansen att kommentera Metoo i en intervju med Dagens Nyheter så säger hon:

"Är vi bara bönder innerst inne – nej, förlåt, så ska man inte säga, men saknar vi förmåga att uppvakta på riktigt?"

Förlåt men det avslöjar ju vilken syn Sabuni har på bönder. Det är inte företagare, det är inte människor belevade nog att kunna uppvakta en kvinna. Bönder tar för sig och tafsar på kvinnor för bönder vet inte bättre. Snacka om att spä på den fördomsfulla bilden av jordbrukare som något lågstatus, ociviliserat och främmande för möblerade rum. Rednecks. Hillbillys. Varför ska flitiga företagare på landsbygden lyssna på Nyamko Sabuni om hon väljs till partiledare?

LÄS MER: Nyamko Sabuni: Jag är garanten för att L inte åker ur riksdagen (DN)

Det är inte första gången Nyamko Sabuni uttrycket sig korkat klumpigt. Det ursäktar ingenting.

Det är obegripligt att intervjun med DN för några veckor sedan inte väckt starkare reaktioner i det liberala lägret. Kanske är det i sig ett betyg på Liberalernas relevans i svensk politik i dag. Det är en elak recension. Snarare handlar det om att Sabuni haft tur och kommit undan i en annars tät mediacykel.

Flera fina landsbygdslän som Gävleborg, Västernorrland och Norrbotten har redan nominerat Nyamko Sabuni. Innan fler följer efter borde hon ha hedern att förklara sig.

Hur tänkte du? Vad har du för syn på bönder?