Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Banalt av Socialdemokraterna att angripa Alliansen för samarbete med SD

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Mona Modin Tjulin (S) lämnade nyligen sitt bidrag till en banal debatt i Östersunds kommun. På Facebook larmar Modin Tjulin om att sverigedemokraten Peter Johansson finns med på samma protokollanteckning som Alliansens politiker. Oj oj oj.

Som ett brev på posten (nota bene: före Postnord) kom också en förutsebar földfråga: "Vad betyder den här närheten för eventuella samarbeten efter valet?"

I klartext: Det börjar med att Sverigedemokraterna står tillsammans med Alliansen på en protokollanteckning och slutar med ett rasistiskt maktövertagande i Östersunds kommun.

LÄS MER: Alliansen i Östersund: "Utmanande att bjuda kommunanställda på fotboll för skattebetalarnas pengar"

Socialdemokraterna imponerar inte. Att klunsa ihop Sverigedemokraterna med antingen det röda eller blå blocket har testats sedan partiet seglade upp på den politiska scenen och gjorde sitt intåg i Sveriges riksdag. Det har handlat om att påpeka hur Sverigedemokraterna röstade med Socialdemokraterna i en fråga, eller Moderaterna och Alliansen i en annan. I Modin Tjulins framknådade nytolkning av det här debattknepet handlade det om att Sverigedemokraterna skrev under en protokollanteckning med Alliansen.

Det bakomliggande motivet är att dra heder och vanära över sina politiska motståndare genom ett misstänkliggörande. Att ett parti har en åsikt om samarbete med Sverigedemokraterna, men i hemlighet tycker/vill man något annat. Strategin har sedan länge genomskådats av väljarna och det är löjeväckande att den fortfarande används.

intressant att Socialdemokraterna angriper Alliansen för samröre med Sverigedemokraterna just nu

Ibland tycker Sverigedemokraterna samma sak som Alliansen. Ibland tycker Sverigedemokraterna samma sak som Socialdemokraterna. Det är naturligt att partiet agerar därefter. För att kunna analysera samhällsförändringar på ett djupare plan måste man kunna skilja på samvariationer och orsakssamband.

Det är också intressant att Socialdemokraterna angriper Alliansen för samröre med Sverigedemokraterna just nu. Den som följt politiken i Östersunds kommun vet att Alliansen varit splittrade i flyktingmottagandet vilket fått till följd att Centerpartiet och Liberalerna gjorde upp med just Socialdemokraterna.

Är inte det en relation som Socialdemokraterna borde vårda? Givet att samarbetet med Vänsterpartiet aldrig fungerat. Givet att Miljöpartiet kan åka ut ur fullmäktige efter alla expresscykelvägar. Med Modin Tjulins utspel misstänkliggörs indirekt Centerpartiet och Liberalerna. Det stärker i sin tur snarare Alliansen som behöver svara med gemensam röst och pressa fram tydlighet och enhet.

Om Socialdemokraterna vill ha dörren öppen mot ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna efter valet så är inte Mona Modin Tjulin rätt person att hålla upp den.