Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Hopplöst svårt att riva i Långforsen enligt ny utredning

Nyligen publicerade Jämtkraft en intern utredning om de juridiska villkor som gäller vid en försäljning av Långforsens vattenkraftstation. Utredningen tar också upp de särskilda krav som ställs på en köpare som vill riva anläggningen. Sammantaget ger utredningen en bild att Föreningen Långforsen kommer få det väldigt svår att genomföra sitt mål med att riva vattenkraftstationen.

Om en utrivning av Långforsens vattenkraftstation ska ske då måste föreningen inom kort presentera trovärdiga uppgifter på att man har både det kapital som krävs och att man uppfyller de kompetenskrav som ställs på en köpare. Föreningen Långforsen måste också komma överens med Stensjö Kraft AB om fallrättigheterna. Utan en majoritet av fallrättigheterna saknas rådighet för att kunna riva anläggningen. Enligt föreningen är en sådan kontakt initierad, men något avtal verkar inte finnas på plats.

Jämtkraft har värderat vattenkraftstationen till mellan 15 och 25 miljoner kronor

Jämtkraft lyder under tre lagar som påverkar en försäljning av Långforsens vattenkraftstation: Aktiebolagslagen, Ellagen och Kommunallagen. De två första lagarna förbjuder i princip Jämtkraft från att kunna sälja ett objekt till underpris. Även Kommunallagen hindrar Jämtkraft från att kunna favorisera en köpare.

Det här innebär att Jämtkraft kan tvingas presentera försäljningen inför en bredare krets, vilket i sin tur kan skapa en budgivningssituation. Jämtkraft har värderat vattenkraftstationen till mellan 15 och 25 miljoner kronor. Totalt ställs tre rätt tuffa krav på Föreningen Långforsen vad gäller kapital. Föreningen måste ha råd att köpa anläggningen till marknadsvärde, man måste också ha den uthållighet som krävs för att driva anläggningen i 10 år och ha finansiering för en utrivning.

Kravet att köparen ska kunna driva vattenkraftstationen i 10 år ställs för att säkerställa att köparen har den uthållighet som krävs för att driva dels tillståndsprocessen inför en utrivning men också själva utrivningen. Enligt kontakt mellan Föreningen Långforsen och Jämtkraft har man finansiering för att kunna genomföra en rivning av vattenkraftstationen. Frågan är var den finansieringen kommer ifrån. Den måste fortfarande presenteras.

det är väldigt svårt för en ideell förening att leva upp till de krav som ställs på kapital och kompetens

Jämtkraft ställer alltså väldigt tuffa krav på Föreningen Långforsen, men det är inte för att jävlas. Svensk lag ställer mycket tuffa krav på vattenkraftverk och det av goda skäl. Att driva en vattenkraftstation är ett tufft och ansvarsfullt åtagande, brister och misstag kan få bedrövliga konsekvenser för människor under lång tid framöver. Som säljare har Jämtkraft ett ansvar att säkerställa så köparen har både det kapital och den kompetens som krävs. Om köparen visar sig sakna kompetens riskerar ansvaret att återföras på Jämtkraft ifall problem sker. Exempelvis sanering av miljöskador.

Sammantaget ger det en bild där det är väldigt svårt för en ideell förening att leva upp till de krav som ställs på kapital och kompetens. Om någon part har möjlighet att leva upp till dessa krav så är det Jämtkraft. Men varför skulle Jämtkraft riva en vattenkraftstation som går med vinst?

Frågan är varför ett kompromissalternativ så som faunapassage och fisktrappor så snabbt uteslöts ur diskussionen om Långforsens vattenkraftstation. Kanske finns det anledning för Föreningen Långforsen att väga fler alternativ mot varandra. Det vill säga om föreningen känner sig osäker på förmågan att uppfylla kraven om kapital och kompetens.