Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Mansdominerade LO-förbund körde över Kommunal i synen på jämställda löner

Avtalsrörelsen startar med en oorganiserad fackföreningsrörelse, varken Kommunal eller Pappers är en del av LO-samordningen. Kommunal representerar ensamt 38 procent av medlemmarna i LO.

”Om vi följde LO:s förslag skulle en undersköterska eller en barnskötare få 17 kronor mer i en låglönesatsning, enligt vår beräkning. Det räcker inte till ett par liter mjölk. I ett läge när vården, skolan och omsorgen har ett skriande behov av arbetskraft kan vi inte acceptera det”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Jag har bevakat avtalsförhandlingar mellan fackföreningsrörelsen och arbetsgivarorganisationer sedan 2012. Det är inte första gången Kommunal lämnar LO-samordningen, så skedde exempelvis 2015 vilket fick till följd att hela samordningen sprack. Då av samma skäl som nu.

Kommunal vill att kraft och resurser läggs på att lyfta kvinnors löner i låglöneyrken, exempelvis undersköterskor. Förbund som Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställda, Målarna och Seko vill istället se generella låglönesatsningar med en utgångspunkt på alla som tjänar under 28 000 kronor i månaden.

Få skulle beskriva en lönenivå om 26 000 kronor som låg.

I årets avtalsrörelse ser man tydligt att dessa förbund haft inflytande på plattformen, LO-samordningen kräver låglönesatsningar för alla som tjänar under 26 000 kronor. Ett historiskt högt låglönekrav som lär omfatta drygt 40 procent av LO:s medlemmar.

Dessutom är det svårmotiverat att sätta kravet vid 26 000 kronor. Få skulle beskriva en lönenivå om 26 000 kronor som låg. Det är en bra lön på den svenska arbetsmarknaden och ligger strax under medianlönen för privatanställda arbetare.

Antagligen är det också därför Kommunal valt att lämna samordningen. Lönegapet mellan kvinnodominerade yrken och mansdominerade yrken kommer inte minska vid en generell låglönesatsning. Det finns dessutom en helt annat löneglidning i mansdominerade yrken vilket gör att lönegapet mellan mansdominerade och kvinnodominerade yrken till och med kan öka om LO-samordningen vinner gehör för sin linje.

Det är svårt att förstå vad Pappers skulle vinna på att lämna LO-samordningen

Obegripligt är att fackförbundet Pappers lämnar, förbundet representerar blott en procent av LO:s medlemmar. Pappers har tidigare krävt löneökningar på fyra procent. Kravet är orealistiskt att få igenom sett till dagens svenska ekonomi där ett industriavtal över två procent skulle vara mycket förvånande.

Uppgörelsen att industriavtalet sätter "märket" och är normerande för övriga avtalsområden har mycket solid uppbackning på arbetsmarknaden. Även Medlingsinstitutet arbetar för det.

Utan LO-samordning kan Pappers dessutom inte räkna med sympatiåtgärder från andra fackförbund för att få igenom sina krav. Det är svårt att förstå vad Pappers skulle vinna på att lämna LO-samordningen. Små förbund som Pappers är beroende av industriavtalet som "hävstång". Av egen kraft kommer man inte upp i högre nivåer.

Ingenting talar för Pappers. Fackförbundets nyvalda ledning inleder sin första avtalsrörelse på sämsta tänkbara sätt. Som amatörer.