Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Märkligt att vargkramare inte försvarar licensjakten

Två vargar på två dagar. Licensjakten på varg kunde snabbt avlysas i Gävleborg. Likaså i Dalarna där man lyckades fälla alla sex vargar på tre dagar.

Den nya rovdjurspolitiken som beslutades av alliansregeringen 2013 har visat sig vara alltjämt väldigt lyckad.

Just därför är det tråkigt att höra om de som inte respekterar licensjakten och den modell för rovdjursförvaltning vi har i Sverige. Rättshaverister som kör ut i skogen för att sabotera jakten. Det är tråkigt när Svenska jägareförbundets behöver dela ut informationsblad till sina medlemmar om hur man hanterar jaktsabotörer i skogen. Så ska det inte behöva vara. Jaktsabotörerna borde visa en större förståelse inför de som tvingas leva med rovdjur inpå knuten.

Tyvärr kommer det alltid finnas odemokratiska rättshaverister som inte accepterar debattens spelregler och förhåller sig till de regler som är uppsatta. Som anser att den egna uppfattningen är så viktig att den står över lag och ordning.

Jaktsabotörerna gör också vargen en otjänst. Om man tillåts hårddra det hela: Acceptansen för rovdjur står mellan gröna och urbana friluftsmänniskor å ena sidan, och djurägare på landsbygden å andra sidan.

Det är glasklart att om vargen lever inpå knuten då upplevs den som ett problem, men om man bor långt från ett revir då är det enklare att höja den "svenska" vargen till en nationell statussymbol. Därför är det en större sannolikhet att man hittar en vargkramare på Södermalm än på landsbygden.

Frågar man den som bor vid ett vargrevir om hur många vargar vi har i Sverige blir svaret förmodligen - för många. Just därför borde vargkramare värna om den modell för rovdjursförvaltning som redan är etablerad.

Om vi ska ha rovdjur kvar i Sverige då måste det finnas lokal acceptans. Det uppnås genom Länsstyrelse och viltförvaltningsdelegationer – inte rättshaverister som springer runt i skogen och försöker stoppa jakt.