Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Åsling: Matchningen har ju inte fungerat

Återigen möter Arbetsförmedlingen kritik för att myndighetens kärnverksamhet brister. Det vill säga det matchningsarbete som myndigheten ska utföra mellan arbetssökande och framtida arbetsgivare.

Annons

Den här gången är det Riksrevisionen som uttrycket sitt missnöje. Kritiken kan sammanfattas med att Arbetsförmedlingen saknar en systematisk intern utvärdering över den egna verksamheten. Riksrevisionen menar också att verksamheten vilar på en svag kunskapsgrund.

Aj. Kritiken svider såklart för Arbetsförmedlingen.

Samtidigt är kritiken inte särskilt förvånande utan den har egentligen följt efter Arbetsförmedlingen i 10 år nu. Vad som förvånar är den politiska reaktion som följt efter. Visst har regeringen agerat genom åren, men man har inte på allvar försökt göra något åt matchningsproblematiken. Var är den där heliga kon gömd?

Till myndighetens försvar så har Arbetsförmedlingen inte bara ett matchningsarbete i dag utan flera olika uppgifter som skäl fokus från kärnverksamheten. Dessutom har matchningsarbetet förändrats i och med att arbetsmarknaden har förändrats. I dag handlar det inte om att enbart matcha en kunskap eller färdighet mot arbetsgivarens behov. Vid rekryteringar ställs dessutom stora krav på sociala färdigheter, personlighet med mera. Man ska inte bara kunna göra sitt jobb. Man ska dessutom passa in på arbetsplatsen.

Det är svårt för Arbetsförmedlingens personal att koka soppa på en spik när man sitter på ett sådant omöjligt uppdrag. Egentligen ges man aldrig chansen att komma tillrätta med problemen på lokal nivå och det finns värdefull kunskap om Arbetsförmedlingens verksamhet som i dag inte fångas upp

I sammanhanget är det positivt att regeringen valt att göra sig av med generaldirektören Mikael Sjöberg som lagt ned dyrbar tid på att lägga ned kontor runt om i landet i stället för att lösa Arbetsförmedlingens huvuduppgift till det bättre. I det januariavtal som tecknades mellan S, MP, C och L finns dessutom med att arbetsförmedlandet ska förändras och bland annat läggas ut på privata aktörer. Även kommuner ska kunna ta på sig uppdraget i den händelse att privat alternativ ej finns.

Att lägga ut matchningsarbetet mellan arbetslösa och arbetsgivare på entreprenad är rätt väg att gå. Bland annat Australien har redan infört en liknande modell och framgångsrikt testat den. I grund och botten innebär det att den interna drivkraften förändras från myndighetskulturens likabehandling till den privata sektorns effektivitet. Vad som är viktigt är att regelverket och ersättningssystemet blir rätt utformat så att det inte skapas en ny marknad med osund konkurrens.

Med rätt implementering från start kommer också reformen möta ett starkt stöd från allmänheten.

Till syvende och sist handlar Arbetsförmedlingens matchningsuppdrag om att ge rätt hjälp till de som behöver den. Det är naturligtvis en tragedi när värdefulla människor står utanför arbetsmarknaden bara för att man har ett behov av kvalificerad matchningshjälp men inte tar del av den.

Annons