Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Moderaterna känns mer som ett ungdomsförbund än ett statsbärande parti

Moderata samlingspartiet tog en långweekend, reste till Västerås och arrangerade en partistämma.

Efteråt kunde ombuden resa hem med ett tydligare högerparti i bagaget. Men finns väljarna? Det blir väl ett nja på den frågan.

Kristerssons linje i riksdagen ser ut att smitta av sig på partistämman: Vi ska säga vad vi tycker och skita i vad alla andra tycker, inklusive väljarna.

När man tar del av rapporteringen från moderatstämman låter det mer som ett ungdomsförbund än ett seriöst statsbärande parti som trånar efter Rosenbad. Vad vet jag, den som velar mellan Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna kanske lockas av förslag som; söndagsöppet på Systembolaget, att kunna köpa öl och vin på ICA, mindre pengar till SVT (och ett sämre utbud), sänkta socialbidrag och att barn under 15 år ska kunna sitta i fängelse.

Moderata ungdomsförbundet ville dessutom gå ännu längre än sitt parti i synen på bidrag.

Föga förvånande kanske. Under partistämman krävde MUF att försörjningsstödet skulle ersättas med checkar som mottagaren ska kunna växla in mot mat, hyra och kläder.

– Det är dit stödet ska gå, inte till lyxkonsumtion, sa Muf:s ordförande Benjamin Dousa i en ganska uppkäftig kommentar till Aftonbladet.

Vad vill Moderaterna med den politiska förnyelsen?

Klart är att Fredrik Reinfeldts linje fortfarande besvärar. De så kallade "Nya Moderaterna" var en ljusblå strategi för att orientera partiet mot mitten. Förhoppningen var att utmana Socialdemokraterna om den breda medelklassen som placerar sig till mitten i svensk politik. Strategin var framgångsrik, Moderaterna och Alliansen vann valet - men man lyckades aldrig hantera väljarförlusterna till Sverigedemokraterna när migrationspolitiken ökade i betydelse.

Till en början såg högerorienteringen av Moderaterna under Kristersson ut att handla om att fånga upp Sverigedemokraternas väljare. Men den politiska förnyelse vi sett i helgen ser snarare ut som att ombuden försöker hitta tillbaka till sig själva och den politik man trodde på som aktiv i MUF på 90-talet. Den stora frihetsfrågan alkoholmonopolets omgörningen är ett typexempel på det. Hårda tag och tuffa viljor en annan.

Vad säger väljarna?

Det kanske är sekundärt för Moderaterna. Det är i vart fall svårt att se varför den politiska förnyelsen skulle vara intressant för Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Å andra sidan behöver inte Moderaterna deras väljares röster, det konservativa högerblock som Jimmie Åkesson (SD) önskade sig är i princip här nu. I tyst samförstånd. För Moderaterna är därför deras väljare inte lika viktiga, men det är viktigt för Moderaterna att vara högerblockets största parti.

Det är inte säkert att Moderaterna vet vad man sysslar med på en strategisk nivå, men det är kul för medlemmarna att man äntligen får säga vad man tycker i politiska frågor utan väljartaktisk censur.

Om Alliansen var ett giftermål är skilsmässan över. Kanske är en nostalgitripp till ungdomsåren exakt vad Moderaterna behöver för att hitta tillbaka till sig själva.