Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Nästa strid blir om så kallade värdetrakter

Värdetrakterna ska vara klara senast 2018. Det är en del i genomförandet av den nationella strategin för formellt skydd av skog och framtagandet av en handlingsplan för så kallad grön infrastruktur. I praktiken ryms en stor bredd av olika skogar inom begreppet värdetrakter, gemensamt kan väl sägas vara att det i värdetrakter redan i dag finns hög förekomst av frivilliga avsättningar och andra skyddsformer. En värdetrakt kan alltså vara helt vanlig skog som gränsar till en avsättning, som är avsatt på grund av dess tjorviga och kostsamma läge vid en avverkning.

Enligt Naturvårdsverket är en värdetrakt ett landskap med särskilt höga ekologiska värden. Värdetrakterna ska sedan användas "För strategisk naturvårdsplanering och samverkan inom grön infrastruktur, formellt skydd av skog och hållbart skogsbruk". Med värdetrakter lägger myndigheterna ännu ett begrepp i skålen där enskilda skogsägares mark pekas ut som något bevarandevärt.

Med värdetrakter inleds vad man kan anta en ny strid om skogen och äganderätten.

Greenpeace har redan börjat kidnappa begreppet och kräver rakt av att värdetrakter och skogliga värdekärnor undantas från avverkning. I höstas blockerade ett 40-tal aktivister från Greenpeace SCA:s största pappersmassafabrik i Östrand utanför Timrå.

– Vi kommer att försöka stanna tills SCA drar tillbaka sina avverkningsanmälningar av värdefull skog i värdetrakter, sa en talesperson från Greenpeace aktivistgrupp under blockaden.

Att uppstudsiga studenter med virkat hår kramar träd och blockerar industrier är en sak. Det är givetvis klandervärt och stötande mot den som drabbas, dessutom är det delvis brottsligt. Men det är förhoppningsvis bara en släng av tonårsmässig dumhet som, liksom radikalisering, försvinner med åren.

Uppseendeväckande var däremot Naturvårdsverkets svar till Dagens nyheter om aktionen, eftersom ett möjligt avståndstagande till Greenpeace agerande saknades. Tvärtom gav man Greenpeace delvis rätt i argumentationen.

– Greenpeace har rätt i att värdetraktena är viktiga och att avverkningar av skyddsvärd skog är bekymmersam. Men skogsbruk kan i normalfallet fortgå i värdetrakter.

Farhågan med myndigheternas arbete med värdetrakter och tillkomsten av nya skyddsbegrepp är givetvis hur de kommer användas i framtiden. Särskilt som en glidning sker redan i den inledande debatten, med hjälp av radikala miljöorganisationer.

Liknande förskjutningar har redan skett vad gäller begrepp som nyckelbiotoper och som sedan fått katastrofala konsekvenser för enskilda markägares privatekonomi och känslotillstånd.

Om aktivister från Greenpeace och andra miljöorganisationer lyckas kommer en glidning ske i hur värdetrakter ska tolkas och hur skogsindustrin ska förhålla sig till avverkning i värdetrakter. Det är problematiskt att politiken och myndigheter går vidare med nya skyddsformer när de redan befintliga fungerar dåligt och vållar debatt.