Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Nytt ogenomtänkt förslag från Jämtlands väl i Bräcke

För ett år sedan presenterade Jämtland väl i Bräcke ett populistiskt skattepolitiskt förslag. Då om att göra kommunen till Sveriges Monaco: "I Bräcke kommun skulle vi kunna ha Sveriges lägsta skatt och så kan vi sälja ut postlådorna. Man har adressen här och betalar skatt, men man bor någon annanstans. Vårt eget Monaco helt enkelt".

LÄS MER: "Det är tron på Bräcke och dess invånare som driver mig"

Problemet är att det i så fall skulle bryta mot svensk skattelagstiftning och principen om att man ska vara folkbokförd där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Kort därefter tog Jämtlands väl i Bräcke avstånd från förslaget och dess partiledare Christer Olsson menade att man måste skilja på hans privata tyckande och partiets politik.

LÄS MER: Därför är ett Monaco i Bräcke en verklighetsfrånvänd fantasi.

I en insändare publicerad på op.se 21/3 presenterar Jämtlands väl genom Christer Olsson ett nytt populistiskt skattepolitiskt förslag. Nämligen att "anställa fler inom vård, skola och omsorg. Allt för att på så vis öka skatteunderlaget, i stället för att höja skatten".

LÄS MER: Jämtlands Väl: De etablerade partierna avvecklar Bräcke kommun

Antag att Bräcke kommun anställer en lärare. I Jämtland ligger medellönen för en grundskolelärare på 30 000 kronor. Det betyder att kommunen behöver betala ungefär 40 000 kronor för att anställa en grundskolelärare när arbetsgivaravgiften räknas in. Tillbaka får kommunen ungefär 10 000 kronor i kommunskatt från lärarlönen – om den som är anställd är folkbokförd i kommunen. Notera att Bräcke kommun som arbetsgivare betalat kommunskatten från första början.

Vad Bräcke kommun behöver är fler driftiga personer som driver företag och anställer fler. För det krävs en tydlig strategi och en god dialog med det lokala näringslivet om hur kommunen kan förbättra sitt företagsklimat.

Vad Bräcke kommun inte behöver i denna prövande tid är fler stolliga förslag. Kommunen har redan sitt skidtunnelprojekt.