Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Skamligt att Miljöpartiet använder jägare som slagträ i debatten om Ulf Kristerssons politik

Annons

Drevet mot Ulf Kristerssons kläder har spårat ur fullständigt. Anledningen är att moderatledaren står klädd i så kallade jaktkläder i en annons med budskapet att gränsen måste stärkas.

Kristerssons val av kläder är fullständigt okontroversiellt

Kritikerna menar att det är extra avhumaniserande mot flyktingar att Kristersson klär sig på detta vis. Andra har till och med krävt hans avgång. Miljöpartiets europarlamentariker Alice Bah Kuhnke kallar det "lika sorgligt som motbjudande".

I sammanhanget skulle man kunna kommentera hur Bah Kuhnkes partikamrater klär sig. Det finns några billiga poäng att plocka där. En annan gång.

Kristerssons val av kläder är fullständigt okontroversiellt, detta oavsett om han i sammanhanget meddelar ännu ett fördjupat samarbete med ytterlighetspartier som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna eller en ny hård högerlinje i flyktingfrågan.

Oljerock, tröja, skjorta och keps det är väl så folkligt en moderat partiledare kan klä sig utan att förknippas med Fredrik Reinfeldts pastellfärgade nymoderata framtoning. Och det vill ju inte högern idag.

Faktum är att samma klädstil finns på landsbygden såväl som i stan

Det är en klädsel som helt klart finns med på bolagsjakterna, Kristersson kanske deltar där? Märken som Chevalier och Barbour kan associeras till jakt men idag är det också rätt vanliga och snygga fritidskläder för den som vill klä sig uppklätt och lantligt. Som en uniform kikar kläderna fram på män när det är varmare än nollgradigt och kallare än 20 grader ute. Gärna fuktigt i luften.

Den enkla vägen är att peka på en urban norm när den här debatten ska kommenteras. Om hur Stockholmseliten saknar markkontakt. Men den finns inte där. Faktum är att samma klädstil finns på landsbygden såväl som i stan och uppskattas på grund av dess funktionalitet och modemässiga uttryck. Den är ganska lätt att plocka ut på gatan i Stockholm eller varför inte på ett årsmöte med Moderata ungdomsförbundet.

Att förknippa kläderna exklusivt med jakt tyder på en brist på association. Att dessutom argumentera för att jakt är avhumaniserande, då har man gått för långt.

Svenska jägare är extremt laglydiga. God jaktetik lärs dessutom ut redan vid jägarexamen och det jägarmässiga uppträdandet har ett brett stöd bland svenska jägare. Det är svårt att hävda att det finns något avhumaniserat med svensk jakt. Till och med vegetarianer brukar nämna att om man ska äta kött så är det jagade viltet det mest etiska valet.

Om något borde de som är kritiska till Ulf Kristerssons så kallade jaktkläder be svenska jägare om ursäkt.

Att överhuvudtaget försöka göra en koppling mellan jägare och flyktingpolitik är fullständigt obegripligt. Få fritidsintressen har ett så brett och folkligt deltagande. I ett jaktlag hittar man människor av alla slag. Moderater, centerpartister, kommunister, homosexuella, svarta, vita, kvinnor, män. Det finns jägare som vill att Sverige ska ha öppna gränser och ta emot fler flyktingar, det finns jägare som önskar färre eller inga flyktingar. Det finns jägare som kör lastbil och det finns jägare som kör elbil.

Om något borde de som är kritiska till Ulf Kristerssons så kallade jaktkläder be svenska jägare om ursäkt. Svenska jägare har absolut inget med EU:s gränskontroller eller svenskt flyktingmottagande att göra och ska inte användas som slagträ i den politiska debatten. Det är skamligt att försöka plocka billiga poäng på svenska jägares bekostnad.