Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Socialdemokraternas bästa valarbetare i Östersund

Jag föreställer mig att kommunstyrelsens ordförande i Östersund, AnnSofie Andersson (S) skålade i champagne framför Melodifestivalen på lördagskvällen. Socialdemokraternas bästa valarbetare kan bli splittringen inom Moderaterna, trots samarbete med Miljöpartiet och cykelvägar.

LÄS MER: M-veteraner petas från politiken – hämnddebatt pågår bakom kulisserna

Beslutet att peta Pär Jönsson ned till plats 10 på Moderaternas valsedel var knappast förankrat i partiet. Att även peta (kronprinsen?) Joel Nordkvist från plats 5 till 23 är uppseendeväckande. Särskilt som Nordkvist gjort ett gediget arbete under mandatperioden med att lyfta moderat politik. Att Nordkvist var den givna efterträdaren efter Jönsson kändes gjutet.

Valberedningen i Östersunds kommun talar om en förnyelseprocess samtidigt som medlemmarna beskriver händelsen som en hämndaktion. Om detta var Länstidningen först att berätta om.

Hämndaktionen skulle i så fall grunda sig i att Pär Jönsson och Joel Nordkvist uttalat sig kritiskt mot Moderaternas samarbete med Socialdemokraterna i regionen. Medlemmar i Moderaterna pekar även på att valberedningens ordförande är Susanne Wallner. Hon har varit Christer Siwertssons högra hand i regionpolitiken under mandatperioden och var med och beslutade om samarbete med Socialdemokraterna. Wallner var den förmodade efterträdaren och Siwertssons favorit men blev nyligen rejält nedpetad på Moderaternas regionlista.

LÄS MER: Moderat-toppen petas ned på kommunens vallista – klagar på "fulspel" i processen

Om uppgifterna om en hämndaktion stämmer så var det ett modigt beslut av 35 årige Robert Hamberg att toppa listan. Då Hamberg saknar erfarenhet från både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen känns det svårt att recensera honom som framtidsnamn. Han kan mycket väl göra ett mycket bra jobb. Frågorna kretsar i stället kring yttre omständigheter. Om det var en hämndaktion kommer då de moderater som backat upp Jönsson under mandatperioden verkligen sluta upp bakom Hamberg? Eller riskerar Moderaterna att splittras ytterligare?

En annan teori bakom petandet av Pär Jönsson. kan vara närmandet till Sverigedemokraterna. Den strategin kan knappast ha varit okontroversiell inom partiet och det har definitivt retat upp företrädare inom Centerpartiet och Liberalerna. För den som följt skriverierna om kommunpolitiken i Östersund är det ingen nyhet.

En annan fråga är hur Alliansen i Östersund påverkas av händelserna inom Moderaterna. Kommer Centerpartiet och Liberalerna söka samarbete med Socialdemokraterna? Kommer man låta Moderaterna ta platsen som Kommunstyrelsens ordförande vid maktskifte? Eller låta Moderaterna fortsätta bära posten som oppositionsråd?

Ärligt talat kan man inte tala om ett enat moderat parti i dag. Riksdagsledamoten, regionen och kommunen verkar i sin egen lilla värld. Det känns dessutom tveksamt om Pär Jönsson vill ta strid om förstaplatsen. Vilken bedrövlig situation att ha den här händelsen hängandes över en i valrörelsen.

En sak är säker. Oavsett hur Moderaterna i Östersund utformar sin valsedel till kommunvalet är partiet rejält stukat inför den stundande valrörelsen.