Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Svårt att se Sverige hålla ihop med MP i regeringen

Miljöpartiet kommer få stora problem i valrörelsen. Igen. Problemet är att Miljöpartiet drivs av ett stuprörsintresse för miljöfrågor vilket gör att man ofta helt missar andra viktiga samhällsekonomiska faktorer. Politiken blir densamma som hos politiska ungdomsförbund; kompromisslös och principiell.

DN debatt 13/2 kräver Miljöpartiets två språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin att Sverige helt förbjuder fossila drivmedel från 2030. Det är om 12 år, eller tre mandatperioder (om Miljöpartiet får uppleva dessa tre mandatperioder i riksdagen är en annan fråga).

Att Sverige och världen en dag kommer stå utan fossila drivmedel bestrider få i dag. Vi vet att det är en ändlig resurs som en dag tar slut. Frågan är hur den resan ska se ut och hur man under resans gång får med sig de som kommer drabbas värst i en omställning.

För det urbana medelklasslivet är inte diesel och bensinförbud någon upplevd utmaning. Det går bra att cykla till jobbet och en framtid med eldriven kollektivtrafik känns nästan redan här. Hur varorna ska ta sig till butiken är inte en del av den dagliga huvudvärken.

Men så ser inte hela Sverige ut. Det finns de som är beroende av bilen, som tittar på literpriset vid pumpen och som har svårt att köpa en miljöbil. Det som sänker Miljöpartiets politik är att man saknar det samhällsekonomiska helhetsperspektivet. Hur ser 2030 ut för den som arbetar med entreprenadmaskiner eller transporter? För den familj på glesbygden som dagligen pendlar 10 mil till och från jobbet? 2030 förutsätter att människor har råd att byta till ett miljövänligare alternativ. 2030 förutsätter också att det finns alternativ på marknaden.

Miljöpartiets trovärdighetsproblem är att man inte paketerar budskapet om stopptid i en större helhet. Hur ska omställningen se ut? Hur håller vi ihop Sverige i omställningen mot fossilfria drivmedel? Utan svar splittras Sverige i två; de som kan följa med när Miljöpartiet håller i taktpinnen och de som lämnas utanför.