Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Berglund: Fyra nyanser av manlighet

På 1800-talet levde min morfars farfar Helge i byn Hällne i Oviken. Han var en respekterad bonde i bygden. Vacker att se på med gott uppförande och dessutom var han uppskattad specialist inom en lång rad områden.

Han var mästerkock, konstvävare, slaktare, djurläkare och i nödfall även läkare. Som om inte det vore nog hade Helge även begåvats med en sångröst av guds nåde vilket gjorde att varje bröllop eller begravning som planerades i närheten ville anlita honom som sångare.

Om något ska läggas Helge till last så var det att han var helt ointresserad av de traditionellt manliga sysslorna på gården. Dem överlät han gladeligen till frugan medan han själv gick runt med ullgarnsstickningen under armen och tog kontantgivande uppdrag i gårdarna. Om han inte var och slaktade en gris eller botade en människa så var det alltid någon grannfru som hörde av sig för att få recept eller hjälp att planera något vävprojekt. På somrarna var han själv butös på gårdens fäbod och där folk samlades till kyrkgång eller fest satt han alltid med kvinnorna och diskuterade kvinnfolksgöra.

Det visar sig att manlighet är ett begrepp med flytande innebörd

I mäns sällskap var Helge långt mer besvärad. För det var så med min morfars farfar att han var mer kvinna än man till sin läggning.

Allt detta står i en boken ”Myssjö-Oviksgubbar från 1800-talet”, utgiven 1919 av Anders Backman, i vilken Helge tillägnats ett helt kapitel. Det är en renodlad hyllningstext skriven ett par decennier efter hans död och jag måste säga att det har omkullkastat mina föreställningar om vad som var okej och inte på den svenska landsbygden 1800-talet.

Det visar sig att manlighet är ett begrepp med flytande innebörd. Bara under 1800-talet hann svensken ändra uppfattning om saken fyra gånger, visar David Tjeders doktorsavhandling från 2003: ”The power of character: Middle-class musculinities, 1800 – 1900.”

I början av seklet var manlighet att jobba hårt utan tanke på egen vinning och att skänka överflöd till bättre behövande.

På 1820-talet slog dandykulturen igenom och utseendet hamnade i fokus. Modetidningarna fylldes av skönhetstips för män och det blev manligt att locka håret och gråta offentligt.

1800-talets män vågade uttrycka känslor och tillgivenhet mot varandra på ett långt öppnare sätt än vi gör i dag

Vid mitten av seklet blev det hårt arbete igen, men denna gång hade the American dream fötts i Europa och manlighet blev då att berika sig själv.

Slutligen kom en sedlighetstrend, då riktiga män avstod sex före äktenskapet, lyssnade på sin fru och tillbringade kvällarna hemma med familjen.

Gemensamt för dessa fyra manligheter var att de enbart handlade om självkontroll, duglighet och gott uppförande. De hade inget som helst jämförande, värderande eller avståndstagande från vad som ansågs vara kvinnligt, varken hos kvinnor eller män. Därför fanns det inte heller någon homofobi av den sort vi ser i dag.

Detta gjorde inte bara att 1800-talets män vågade uttrycka känslor och tillgivenhet mot varandra på ett långt öppnare sätt än vi gör i dag. Det gjorde också att min morfars farfar kunde bejaka sin kvinnlighet fullt ut, hela livet igenom, och ändå bli ihågkommen som en exemplarisk man och representant för sin bygd.

Men det var på 1800-talet det.

Det jag undrar är om Helge hade vågat vara sig själv på samma självklara sätt om han levt i dag.

-------------------------

Några klargöranden:

* Homosex var både syndigt och brottsligt på 1800-talet. Men då ingen erkände deltagande i sådant levde majoriteten i tron att det knappt existerade. Samkönad kärlek sågs som fin eftersom den var rent platonisk.

* I boken är författaren tydlig med att det inte var några konstigheter med att Helge betedde sig som kvinna eftersom han hade fru och barn. Det visar att det fanns en gräns man var mycket väl medveten om ändå.

* Nu har jag berättat om min morfars farfar i ett sammanhang som framställer honom som homosexuell. I själva verket har jag ingen aning om vad han gick igång på men poängen är ju att det inte heller borde spela någon roll.

* En anledning till att 1800-talets män inte såg kvinnlighet som något klandervärt var att kvinnorna ännu inte hade börjat organisera sig och kräva rättigheter. När de gjorde detta blev kvinnlighet inte riktigt lika poppis.