Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus gör musik till amerikansk spelfilm

I ett par års tid har 19-årige Frösöbon Marcus Abrahamsson komponerat utkast till filmmusik, som han lagt ut på nätet via Youtube i hopp om att någon intresserad ska hitta den.

För ett par veckor sedan fick han napp.

– Det är ett amerikanskt filmteam som är mitt uppe i att göra en film som de ska presentera på minst tre olika amerikanska festivaler under nästa år.

– De sade direkt att de vill att jag ska göra all musik till filmen, som visserligen inte är en långfilm, men troligen 10–20 minuter lång, jag vet inte riktigt.

”Infinite Nightmare” heter filmen som beskrivs som en existentiell skräckfilm om en man som tappar kontakten med sin flickvän och översköljs av minnen.

Redan av den trailer som finns ute på Youtube framgår att teamet jobbar med avancerade specialeffekter, där finns även en trailer som presenterar den ovanliga finansieringen.

Filmteamet ber via nätet om donationer på allt från en dollar och uppåt, givarna erbjuds i sin tur tillgång till filmen på olika sätt, dvd-skivor eller andra belöningar beroende på hur mycket man skänker.

En första kampanjomgång nådde snabbt målet på 3 000 dollar, nu pågår en andra kampanj, varför man har goda förhoppningar om att ro hem projektet.

Så har Marcus gjort upp om nån ersättning?

– Nä, det här är ju väldigt independent, så jag ser det främst som en chans att visa upp vad jag gör. Om filmen visas på festivaler finns ofta scouter där som letar efter just filmmusik, vilket jag förstås hoppas på.

Eftersom filmteamet vill använda några av de musiksnuttar som Marcus redan lagt ut på sin hemsida har han tillfälligt plockat ner sidan, för att undvika upphovsrättskonflikter.

– Men de vill ha så mycket uppmärksamhet som möjligt just för att kunna dra in mer pengar till finansieringen, därför har de uppmanat mig att gå ut också i lokala media.

Hittills har Markus nämligen inte alls berättat för sin omgivning om sitt arbete med filmmusik:

– Jag tror inte en enda av mina kompisar alls vet om att jag jobbat med den här musiken.

Har du spelat i band förut?

– Det var länge sedan och i liten omfattning. Men jag har blivit alltmer intresserad av just filmmusik, lyssnar på särskilda kompositörer och tycker det är spännande.

Arbetet med filmmusiken är redan igång. Via nätet sänder teamet över scener till honom med uttalade önskemål om vilka känslor som ska illustreras:

– Sedan jobbar jag med det och sänder tillbaka till dem.

Och om de inte gillar det du gör?

– Vi har en pågående diskussion hela tiden. Vi skickar till varandra på stängda sidor.

Markus gör musiken både på klaviatur och gitarr, som han sedan överför till datorn:

– Musiken utgår från det grundtema som finns i öppningsscenen, sedan återkommer man till det vid flera tillfällen, eller gör variationer i olika stämningar. Det är ett spännande sätt att jobba.

Filmteamet räknar med att i början av 2013 visa filmen vid tre olika festivaler i USA – räknar du med att åka till någon av festivalerna?

– Vi får se, det vore såklart roligt och säkert nyttigt, det är alltid bra med personliga möten.

Då kunde han också få tillfälle att möta själva filmteamet, som han hittills bara känt via mejlen i tre–fyra veckor.

Efter några dagars försök får ÖP kontakt med Domonic Smith som är en av de tre huvudansvariga för filmen, han har skrivit manus och producerar filmen:

– Jag har varit inblandad i ett 50-tal kortfilmsprojekt tidigare, varav kanske hälften visats på olika festivaler. Nu siktar vi brett på festivaler som Sundance och liknande. Vi är självklart väldigt glada över att ha hittat Marcus, som vi fann via Youtube.

Förberedelserna för ”Infinite Nightmare” startade för fyra månader sedan och det faktiska filmandet har pågått i en månads tid, berättar han:

– Själva idén till filmen fick jag för ett par år sedan i samband med en tävling, men jag tyckte den håller för mer än att bara vara ett tävlingsbidrag.

Några orsaker till att man anlitar just Marcus är att hans musik inte skyddas av royalty, samt att han personligen gör musik till de specifika scenerna:

– Jag gillar verkligen tonen i hans musik och kompositionerna passar oss väldigt bra. Rent praktiskt får han enkla instruktioner om vilka känslolägen vi vill illustrera, men han har fria händer att göra vad han känner. Sedan vi fått höra hans musik har vi bara haft små förslag till ändringar.

En av grundtankarna med filmen är att få den knuten till en större produktion eller möjligen sälja hela upplägget till något större bolag om man kan göra dem intresserade:

– Vi siktar på festivaler, det kan vara allt från Cannes och Sundance till Waterfront.

Preliminärt blir filmen uppåt 20 minuter och enligt de besked Marcus fått kan den vara klar för visningar i början av 2013.

På chans lade Marcus Abrahamsson ut sin musik på Youtube. Där hittades den av ett amerikanskt filmteam som nu kommer att använda hans musik till den kortfilm som de just nu filmar i USA.