Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus och Manda tar textchansen

För fem år sedan var Manda Stenström med i anto­login "Ny Text".

I år har hon chansen igen, liksom Marcus Källström.

"Ny Text" är ett projekt där Riksteatern vill uppmuntra ny dramatik. Vem som helst är välkommen att sända in sitt manus, som jurygrupper över hela landet bedömer utan att veta vem som skrivit texten.

ÖP:s teaterrecensent Martin Johansson har i år jobbat som en av tre nationella projektledare och håller i den uppläsning – reading – som görs i kväll på Exercishall Norr:

– Vi hade en läsning också i fjol och jag tycker personligen att årets texter är bättre, även om vi fått in något färre bidrag. Å andra sidan vet jag att de som bedömde texter i södra Sverige hade helt andra favoriter än vi häruppe, säger han.

De fem bidrag som valts ut i mellersta Norrland är skrivna av Thomas Melin, Britta Kangas, Marcus Källström, Maria Sanders King och Olga Lozovskaia, varav endast Marcus kommer från länet:

– Jag har spelat teater i Kälarne i minst 15 år och främst skrivit sådant jag också spelat, så det blir häftigt att hör någon annan tolka det man själv skrivit.

Marcus var med och läste upp fjolårets tävlande från länet och efter det fick han lust att sända in ett bidrag:

– Fast idén till texten hade jag sedan tidigare, det handlar om ett par som för första gången ska fira jul utan sin dotter, vilket leder till en del förvecklingar.

Hemma i Kälarne är han fullt upptagen med att planera för en ny omgång med Promenadteatern, som kanske sätts upp till sommaren.

I södra regionen är ett av bidragen skrivet av Manda Stenström, tidigare ÖP-krönikör som i sommar tar kandidatexamen som dramatiker i Malmö. Tillsammans med Matilda Amundsen Bergström hade hon 2008 ett bidrag i "Ny Text", som för övrigt sattes upp i Östersund i regi av just Martin Johansson.

– Denna text handlar om mig själv, Beyoncé och vad vi orkar klaga på i västvärlden. Den är skriven för tre personer, men kan upplevas som om den spelas av allt från en till 25 personer.

Sammanlagt ska nu tiotalet bidrag gallras fram av de dryga 30-talet texter som valts ut i första omgången. De tio bästa kommer att publiceras i skriften "Ny Text" och ett av dessa belönas dessutom med 50 000 kronor.

Texterna ska sedan förhoppningsvis hitta teatrar och bli spelade och från 19.00 i kväll kan vi höra dem live, dessutom blir det musik med Thilda Persson.