Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus och Marcus är värda allt slit för Familjen skoter

Annons

På planen utanför ett av företagen på industriområdet i Odenskog stod en släpvagn och gapade på tisdagskvällen.

Det skrek i medarna när ungdomarna Marcus Johansson och Marcus Ogemar-Hellgren tog varsitt bastant grepp om en skoter och drog ner den på marken. Start på första försöket, ett blåvitt moln av rök och en stund senare var den inkörd i garaget.

Där mötte team Motorhusets servicegrupp, papporna Arne Johansson och Christer Hellgren, samt farfar Henry Johansson klädd i svart mekaroverall. Alla redo att förbereda teamet inför torsdagens resa till Lycksele och nordiska mästerskapen i skoterrace. Nu skulle det mekas.

– Är det klart att vi ska åka då? undrade Markus Johansson och tittade mot pappa Arne.

Han nickade:

– Ja, vi har bestämt oss. Det blir att vi åker.

det nämligen inte varit. Strulet med Marcus skoter under helgens SM-tävlingar i Älvsbyn var ett orosmoment. Men den här kvällen skulle man gå igenom skotern och göra den klar för start.

De båda Marcusarna har vigt sina unga liv åt skoterracing och den gångna helgen deltog de båda i SM i klassen 14-16 år. Marcus Johansson vann SM-guldet och Marcus Ogemar-Hellgren var fint med tills han kraschade.

– Det var i andra heatet det hände. Jag var först ut från start men i ett av hoppen kom jag fel och körde skidorna rakt in i vallen. Sedan kommer jag inte ihåg så mycket mer av tävlingen. Det jag vet är att jag ett tag låg under skotern och sedan när jag kom upp så sprang jag in i banan och irrade omkring.

Någon av papporna sa:

– Det såg riktigt allvarligt ut.

– Jag har fortfarande ont i ryggen.

– Det är nog ingen fara, jag tror inte det här påverkar något.

Papporna Arne Johansson och Christer Hellgren om skador inom sporten:

hela tiden är hälsan. Samtidigt ingår det i nästan all sport att man får en del smällar, man får känna smärtan. Är man bra tränad och trygg i det man gör så klarar man smällarna bättre.

Och som farfar Henry sa:

– Snön dämpar ju ganska mycket också.

Han borde veta, för han är en riktigt ärrad veteran i sammanhanget.

– Det är i år 46 år sedan jag vann en av de första skotertävlingarna som arrangerades. Det var 1963 i Vemdalsskalet och jag körde en Skidoo åttahästars.

och racingförare innebär mycket träning och fokus på sin sport. Marcus Johansson berättade om hårda intervallpass och styrketräning. Det är en myt att motorsport inte kräver någon kondition.

– Det krävs väldigt mycket träning för att orka med. Under ett heat ligger man på maxpuls hela tiden. Det gäller att vara så tränad att man orkar köra koncentrerat och avslappnat.

Marcus Ogemar-Hellgren:

– Man får ordentligt med mjölksyra under ett heat och man blir väldigt trött. Hela hösten är det löpträning och vi tränar kondition och styrka som elitidrottare.

– Nästan värre än många elitidrottare, sa Arne.

– Det är oerhört spännande och nervöst. Som i SM-loppet i Älvsbyn i andra heatet när vi såg våra två förare ta starten och sedan stod vi och väntade och hoppades att det var deras skotrar som skulle dyka upp först när de blev synliga för oss igen, och så gjorde de det. Det var en fantastisk känsla, sa Arne Johansson.

– Ja. Då fick man gåshud. Jag trodde inte det var sant, sa Christer Hellgren.

– Den är viktig men inte helt avgörande. Hamnar jag en bit ner så vet jag ändå att jag har möjlighet att arbeta mig upp i fältet, sa Marcus Johansson.

I kväll finns teamet i Lycksele för nordiska mästerskapen där Marcus Johansson som en av sex från Sverige ska delta. Och nästa helg bär det i väg till Överkalix för back-SM.

Jodå, det finns sådana också.

– Till hösten blir det eventuellt en resa till USA för att vara med i några tävlingar där. Det blir fantastiskt spännande, säger de båda skoterförarna.

Om du vill se åkbilder på Marcus Johansson och Marcus Ogemar-Hellgren, gå in på Zport.se.