Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Persson Åsling är tillbaka: "Det har kliat i fingrarna att få skriva"

Marcus Persson Åsling är tillbaka som politisk redaktör på Östersunds-Posten efter över ett halvårs tjänstledighet. Tf redaktören Patrik Oksanen tog och kände Persson Åsling på pulsen inför comebacken.

Hur skrivsugen är du efter så lång skrivvila?

– Det är klart att jag längtar tillbaka. Det är rättsosäkra processer vid skyddandet av skog, nyligen publicerade uppgifter om vildsvin i flera delar av länet, även bilpendlares upprörda känslor kring Florian Stamms esplanad. Det händer mycket i Jämtland och Härjedalen som måste kommenteras.

LÄS MER: Efter löftet i Almåsa – Se debatten mellan Landshövdingen och Naturskyddsföreningen

Du var tjänstledig för att du kandiderade i provvalet för Centerpartiet, men så valde du att hoppa av innan nomineringsstämman, varför då?

– I vår blir jag pappa till en dotter och då känns det inte rätt att fortsätta. Mentalt landade jag i den insikten efter ultraljudet då föräldraskapet blir mer verkligt och jag insåg då att det skulle bli svårt att kombinera en närvarande papparoll med ett arbete i riksdagen.

Hur tycker du ledarsidan har skött sig under din frånvaro?

– Haha. Jag tänker inte annat än berömma er eftersom jag vill ha mina kollegor kvar.

Fegis! Men ok då. När har det under den här tiden kliat mest i fingrarna för dig att få skriva?

– Tveklöst har det varit under rapporteringen om skogskonflikten mellan markägare och myndigheter i Offerdal. Det är en konflikt som berör mig känslomässigt då den handlar om makten över sitt eget liv. Brukandet av jord och skog är en förutsättning för att människor ska kunna bo kvar på glesbygden.

Om vi bortser från ÖFK:s fantastiska cupframgångar, vad har hösten stora händelse varit?

– Metoo-debatten som blev en folkrörelse. Den som skrattar bort eller bagatelliserar Metoo förstår nog inte med vilken betydelse vittnesmålen har synliggjort strukturer i vårt samhälle och att det påverkar framtiden.

Vi går ju in i ett valår, om du ska spå lite - hur kommer valrörelsen att bli?

– Jag tror att vi får se en valrörelse som präglas av stor osäkerhet inför valresultatet. Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna riskerar att åka ur riksdagen. Regeringen är väldigt splittrad och Alliansen är ännu inte sammansvetsad. I vassen lurar Sverigedemokraterna.

Vilka blir de viktigaste frågorna?

– Integration naturligtvis. Sen tror jag människor reagerar på läget i svensk politik och söker sig till trygghetsfrågor. Därför kommer frågor som välfärd, polisens bemanning och regionala skillnader vara väldigt viktiga i valet.

 Vem blir nästa statsminister?

– Vi vet att det inte blir Stefan Löfven. Alliansen har varit tydlig med att man kommer rösta ned Löfven i en statsministeromröstning efter valet. Sverigedemokraterna kommer stödja det förslaget. Vi är inne i ett osäkert läge i svensk politik men närmast till bjuds är alltså Ulf Kristersson (M).

Och till sist, vad önskar du dig i julklapp?

– Snus. Snusskatten höjs hela tiden i det här landet så det gäller att passa på så länge man har råd.