Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Persson: Sandberg kan inte sitta kvar

Turerna kring Gunnar Sandbergs svar i vårt moraltest har skakat om Socialdemokraterna i Jämtland.

Han har redan tvingats förklara sina svar inför Östersunds arbetarekommuns ordförande Pelle Persson, som accepterat Sandbergs förklaring. Händelserna har sedan lett till att Sandberg skickat ut ett mail till medlemmarna där han skyller på Östersunds-Postens vinkling av de filmklipp som finns att ta del av på vår hemsida. I mailet skriver han 'Vi höll på i 1 timme och efter varje svar kom hela tiden nya vinklingar och motfrågor. Detta har sedan klippts ihop och det blir riktigt konstigt.'

Den som vill göra sin egen bedömning kan själv se en oklippt version nu på vår hemsida.

Personligen anser jag att Sandberg snarare kommer bättre ut i den klippta versionen.

Arbetarrörelsen måste nu ställa sig själva frågan om förtroendet är oförändrat efter Sandbergs svar i moraltestet.

Sandberg har inte brutit mot någon lag. Det är i moralen han brister. Vilket i den politiska förtroendebranschen är ett långt allvarligare brott. Hyckleriet att begära mer av andra än sig själv eller av sina vänner är ett av politikens stora tabun.

I moraltestet uppger han att han inte skulle stoppa en granne som körde bil rattfull. Inte heller skulle händelserna anmälas till polisen i första taget. Först efter återupprepade rattfyllor skulle Sandberg agera. Det är fegt.

Gunnar Sandberg väljer ett allvarligt ställningstagande och skyddar hellre sina vänner som begår fel framför att värna om alla de oskylda som drabbas. Särskilt allvarligt är detta eftersom Sandberg i egenskap av riksdagsledamot är med och stiftar lagar och därmed dikterar hur människor ska leva sina liv.

Den lag Sandberg själv varit med om att skriva står han nu inte upp för privat. Han kräver mer av väljarnas förmåga att följa lagen än sina egna vänner.

Gunnar Sandberg ska ha all heder åt den rättframma ärligheten han uppvisar i vårt moraltest. Men han är inte – under rådande omständigheter – rätt person att representera väljarna i Jämtland och Härjedalen.

Det ska dock tilläggas att personkryssen ännu inte är färdigräknade. Så det är inte säkert att Gunnar Sandberg tar plats i Sveriges riksdag. Både Lena Bäckelin och Kalle Olsson har när den här texten skrivs fler kryss än Gunnar Sandberg. Och deras chans att kryssa sig förbi honom anses goda. Och därmed undgår Socialdemokraterna och Gunnar Sandberg av naturliga skäl att hantera denna pinsamma förtroendekris.