Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Persson: Skogstokiga Greenpeace hotar det svenska skogsbruket

Låt inte rättshaverister sätta agendan för svensk skogsdebatt.

I veckan startades kampanjen Svenska skogen för att öka kunskapen och intresset för skogen. Bakom kampanjen står den samlade skogsnäringen; bland annat LRF, Skogsindustrierna och Sveaskog. Kampanjen är relevant och angelägen i en tid där allt fler lever urbana liv långt ifrån den produktionsskog som bidrar med jobb och välstånd i norra Sverige.

Förståelsen för skogsägare och skogsarbetares vardag och på vilket sätt deras engagemang bidrar till vårt gemensamma välstånd måste helt enkelt öka när landsbygden för allt fler människor innebär fritidshus snarare än boende och delaktighet. Det är denna kampanj som fått Greenpeace att växla upp sitt arbete, bland annat genom en egen nationell kampanj. I skrivande stund har organisationen publicerat 197 artiklar om svensk skog och skogspolitik. När du läser den här ledaren finns det säkert fler. Vilka stolligheter organisationen planerar att göra törs jag inte ens spekulera i. Verkligheten brukar överträffa dikten.

Samtidigt är det viktigt att man inte underskattar Greenpeace och degraderar organisationen till en grupp bråkiga studenter som tänder på att demonstrera och göra aktioner. Greenpeace är samtidigt en kapitalstark organisation av miljöextremister med svag föreningsdemokrati och med utbyggt kansli. Bara i Sverige har man 54 anställda. Året 2015 tog Greenpeace norden emot nära 200 miljoner kronor i donationer, 139 miljoner kronor av dessa kom från Sverige. Dessutom är flera svenskar med och finansierar Greenpeace utan vetskap. Postkodlotteriet har sedan 2008 stöttat organisationen med 129 miljoner kronor. Bara under 2015 gav man Greenpeace 21 miljoner kronor. Det gör Postkodlotteriet till Greenpeace största finansiär i norden.

Samtidigt som man årligen tar emot stora summor pengar och har över 50 anställda så motiverar man diverse dumheter med att det ibland är motiverat att bryta mot lagen; så gjorde man vid intrånget på kärnkraftverket Forsmark utanför Uppsala. Om Greenpeace fick bestämma över svensk skogspolitik så skulle det innebära slutet för vår starkaste kapitaltillgång i Norrland och en näring som står bakom drygt vart femte jobb. Ifall en skogsägare satt plant och avverkat flitigt då talar man om området i nedlåtande termer som träodlingar. Ifall en skogsägare genom sitt engagemang för skogen avverkat mer sällan då kräver Greenpeace att staten skyddar skogen.

Greenpeace har naturligtvis rätt att ha en åsikt och ge uttryck för den. Men vi ska inte låta rättshaverister sätta agendan för svensk skog genom att lämna dem obesvarade.