Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mardrömssiffror för regionen – 233 miljoner kronor i beräknat underskott

Region Jämtland Härjedalens resultat för 2017 förväntas bli ännu värre än väntat. Nu tror man att siffran kommer att hamna på 233 miljoner kronor i underskott.

Det framgår av ett pressmeddelande som skickades ut under onsdagen. Under hösten kom siffror på ett förväntat underskott på 220 miljoner kronor, vilket även det var långt värre än väntat.

Men inte heller den prognosen ser alltså ut att hålla. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har överskridit budgeten med cirka 400 miljoner kronor, och regionstaben har överskridit sin med ungefär två miljoner kronor. Den regionala utvecklingsförvaltningen däremot visar ett överskott på sju miljoner kronor.

Läs även: Oppositionsrådets lösning på regionens ekonomikris – öppna upp för mer privat sjukvård

De ökade kostnaderna för regionen ligger främst på personalsidan där man har sett en ökning med cirka 190 miljoner kronor. Detta går att jämföra med förra årets siffror på 174 miljoner kronor. Sammantaget innebär detta att den nya prognosen ligger på minus 233 miljoner kronor. Bokslutet för 2017 kommer att bli klart i mars i år.

– Det är naturligtvis oerhört bekymmersamt att resultatet försämrats jämfört med 2016, att regionstyrelsens beslut inte genomförts och gett den effekt vi förväntat oss, säger regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S), i pressmeddelandet.

– Men det är ändå positivt att trenden vänder. Vår absoluta ambition är att anställa fast personal i stället för att anlita hyrpersonal. Vi har lyckats anställa en hel del personal – både läkare och sjuksköterskor – men har inte i samma takt fasat ut hyrpersonal. Det måste naturligtvis prioriteras omgående för att minska kostnaderna.

Läs även: Regiontoppen om underskottet: "Ytterst bekymmersamt"

De köpestopp som infördes i höstas, samt restriktioner i resor och utbildning och övriga krisåtgärder, ska ha gett kostnadsminskningar på drygt 13 miljoner kronor.

När regionstyrelsens sammanträder på måndag kommer man att diskutera de förslag som finns från hälso- och sjukvårdsledningen att effektivisera verksamheten och minska kostnaderna. Det gäller bland annat en ny struktur för vårdplatser, stopp för hyrsjuksköterskor från 1 juni 2018, samt minskning av hyrläkare på Östersunds sjukhus.

-----

Läs mer:

Sjukvårdens penningkris: "Vi måste få ordning på det vi gör och det har vi inte ännu"

521 miljoner kronor till länets vägar nästkommande tolv år – alldeles för lite anser regionpolitiker

Regionens underskott närmar sig miljardgränsen – men ingen fara för utbetalning av jullöner: "Finns inte på kartan"