Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margareta Winberg (S) på väg in i politiken igen

Margareta Winberg (S) gör comeback som politiker. Hon ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i höst och mycket tyder på att hon kan vara på väg in i kommun- eller landstingspolitiken också.

Margareta Winberg kommer att stå med på Socialdemokraternas lista inför valet till Östersunds församlings kyrkofullmäktige i höst.

– Det är ett steg in i politiken, det ska bli spännande. Jag är inte troende, men de värderingar som kyrkan står för är bra och de vill jag gärna arbeta med, säger hon.

Hon lämnade Svenska kyrkan för 35 år sedan, men gick med igen för cirka tio år sedan när K.G. Hammar var ärkebiskop.

– Det var hans öppenhet och hans rättvisepatos. Han tog bland annat ställning för de homosexuella.

Hon utesluter inte att den politiska comebacken kan sträcka även till andra uppdrag, förutom kyrkofullmäktige.

– Har man varit politiker på det sätt som jag har varit och under så lång tid så stänger man inga dörrar, politiken är en stor del av mitt liv. Jag har inte tänkt att göra comeback i riksdag eller regering, jag tänker hålla mig hemma. Jag vill göra något på hemmaplan.

Det ligger nära till hands att anta att det i så fall är kommun- eller landstingspolitiken som lockar. Margareta Winberg satt på åhörarplats vid landstingsfullmäktiges möte i april och hon berättar att hon var där för att se hur det går till nu för tiden och dessutom var hon intresserad av en viss punkt på dagordningen. Den som handlade om revisorernas kritik mot landstingsstyrelsen och den ansvarsprövning som sedan följde.

• Kan du tänka dig att bli landstingsråd?

– Den frågan får du inget svar på. Jag kan tänka mig att göra något och något kan vara många olika saker.

Margareta Winberg har behållit det politiska intresset och engagemanget under åren som har gått sedan hon slutade i regeringen. Oavsett vilka politiska församlingar hon kommer att ta plats i framöver så kommer hon att driva samma grundlinje.

– Jag har alltid rättvisefrågor för ögonen. Oavsett var jag är och oavsett vilket område det gäller.

Samhällsutvecklingen de senaste åren har gjort henne bekymrad och det har bidragit till att hon ger sig in i politiken igen.

– Sverige är det land inom EU där klyftorna mellan fattiga och rika ökar mest. Det är förfärligt. Det gör mig så otroligt upprörd när man lämnar människor efter.