Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margareta Winbergs liv som teater

På fredag kommer Margareta Winbergs liv att spelas upp på scenen hos Stockholms Improvisationsteater.

Annons

”Ett liv fyllt av svek, kärlek över gränserna, maktspel, exil och kvinnligt ledarskap låter som taget ur en Shakespearepjäs”, lockar teatern med i sitt pressmeddelande.

Winberg kommer själv att finnas på scen under hela föreställningen:

– Jag har fattat det som att jag ska sitta där och svara på frågor om mitt liv, samtidigt som några skådespelare gestaltar det jag berättar.

det om svek och maktspel?

– Njae, svek? Där vet jag faktiskt inte riktigt vad de syftar på. Kanske är det något kring turerna med Persson.

– Jag förmodar att de läst min självbiografiska bok. Men jag vill betona att den inte är någon uppgörelse med eller särskilt elak beskrivning av Göran Persson.

Sedan boken kom ut i höstas har Margareta Winberg varit flitigt anlitad som föredragshållare, senast på måndagen var hon i Angered:

– Jag har nog gjort 60 framträdanden om boken och det är alltid kul att möta publiken.

– En del frågar förstås om relationen till Göran Persson. Men senast på måndagen frågade någon vad Brasiliens president Lula gör för att rädda regnskogarna, så det är verkligen stor spridning på frågorna.

– Hmmm, gärna några av de politiska beslut där jag drivit igenom bra saker, exempelvis varannan damernas och att kriminalisera sexköpen. Kanske också djurtransporterna som jag agerade mot som jordbruksminister. Den saken undrar jag hur de skulle spela upp.

– Jo, de kan få göra något om när jag och Göran Persson åkte tandemcykel mellan industrier i Skåne. I media spekulerades det vilt om att vi båda hade ett förhållande, men i själva verket hade han just träffat sin första fru Annika, jag såg hur det tände mellan dem.

Hon kan också tänka sig att få se skådespelarna gestalta då hon och Jörn Svensson fick kontakt i riksdagshuset:

– Han gav mig sin bok Socialismens Förnyelse och sedan inledde vi en allt intensivare kontakt via våra postfack. Jag minns att han hade handsvett, fnissar Margareta.

Improvisationsteatern har också tidigare gjort liknande föreställningar med kända svenskar under arbetsnamnet ”Personakt”.

Några som också deltagit på samma sätt är rapparen Dogge Doggelito, förre justitieministern Thomas Bodström (S) och Skansen-chefen Hasse Alfredson.