Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marginellt bättre i år

Efter förra årets semesterkris i vården fasar både patienter och personal för sommaren. Men utgångsläget i år är lite bättre. Trots det fattas det sjuksköterskor på vissa turer.

Förra sommarens facit handlade om sjuksköterskor som ringdes in från ledighet, om dubbla turer och återöppnade vårdplatser som var sommarstängda.

Trots att den planerade verksamheten upphörde blev det högre tryck. Inom kirurgin öppnades stängda vårdplatser vilket gjorde att det behövdes mer personal.

"Det är jättebesvärligt. Vi tar en dag i taget" sa Anna Kerstin Lejonklou, vårdstrateg och vikarierande hälso- och sjukvårdschef i en intervju när det var som värst.

En annan chef beskrev det som "riktigt eländigt och olyckligt".

I fjol lyckades landstinget rekrytera ett 80-tal sjuksköterskor att vikariera för semesterlediga. Önskeläget var 140 stycken. I år har landstinget fått tag på ungefär lika många som i fjol. Fler än hälften av alla nyutexaminerade från Mittuniversitetet ska till exempel jobba.

– Men vi har inte täckt upp för varje tur, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Nina Fållbäck-Svensson och nämner kirurgi och medicin som avdelningar där det ännu fattas.

– Det kommer att bli tufft men det ska nog gå. Vi har normalt 242 vårdplatser men i sommar blir det 194, säger hon.

Landstingets åtgärder utöver att förmå personalen att ta semester vid annan tid och leta sällsynta vikarier är att anställa servicepersonal som tar hand om transport och städ. Det gör i sin tur att undersköterskor kan ta sjuksköterskors uppgifter; en åtgärd som länge efterlysts av personalen.

– Det är ett långsiktigt arbete att omfördela mellan yrkeskategorierna, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Utöver detta kommer kommunerna och landstinget att samarbeta mer kring färdigbehandlade patienter, inte heller det hör egentligen till bara sommaren men blir ännu viktigare när vårdplatserna är färre.

Hur många pass som saknar sjuksköterskor ska landstinget kartlägga. Situationen för undersköterskor är bättre. Där finns utbildade att rekrytera och i år blir det cirka 25 fler anställda än i fjol.

– Förra sommaren var ansträngd. Men alla hjälptes åt på ett imponerande sätt, säger Nina Fållbäck-Svensson.