Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margit Sävström

Vår mamma Margit Sävström, Överberg, har stilla somnat in i en ålder av 80 år.

Hon föddes och växte upp i Ytterberg, där hon i tidig ålder fick hjälpa till i jordbruket. Somrarna tillbringade hon som butös i Svedbergsvallen, där hon vallade korna och gjorde smör och ost av mjölken.

Margit kunde konsten att kauka – locka på korna – och vi har fått oss berättat att när hon mot kvällen kaukade, så hördes det ända till byn, ibland svarade någon annan butös henne.

Efter folkskolan utbildade sig Margit på Birka folkhögskola och på Lillsveds idrottsfolkhögskola på Värmdö. Margit flyttade därefter till Gävle där hon träffade sin blivande make Åke. Tillsammans flyttade de till Överberg 1959, där de startade ett litet jordbruk. Under några år bedrev de också minkuppfödning, denna avvecklades när lönsamheten avtog.

I början av 1970-talet valde de att helt satsa på jord och skog, detta i en tid när det inte ansågs vara lönsamt med jordbruk. Med en vilja att våga något nytt och genom att gå sina egna vägar, byggde de upp ett familjejordbruk med 25 kor kombinerat med skogsbruk, som med tiden blev lönsamt samt att de visade att det gick att försörja sig på det.

Margit var under denna tid engagerad i frågor inom jordbruk och hade en del förtroendeuppdrag inom dåvarande NNP.

Intressena var många, bland annat bärplockning, fotografering, resor, läsning, målning, den gamla härjedalska dialekten och handarbete. Hon sydde kläder, stickade, vävde bonader, gardiner, draperier, löpare, mattor med mera. Hon vävde och sydde fem folkdräkter till sig och döttrarna. Allt eftersom barnbarnen kom blev de också en glädje för henne.

Att sjunga var ett intresse som hon tog upp efter att sonen tagit över driften av familjejordbruket.

Margit och Åke fick tillsammans fyra döttrar och en son. Familjen drabbades av en stor sorg när dottern Rose-Marie gick bort 1997. Margit blev änka 2006 och vistades de sista åren på Blåvingen.

Hon sörjs och saknas av barnen med respektive, barnbarnen samt övrig släkt och vänner.

Barnen