Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria från Kälarne leder Chicago

Hon bossar över en 12 personer stark orkester, som i sin tur spelar för stjärnor som Lisa Nilsson och Sharon Dyall.
Maria Kvist från Kälarne är kapellmästare i musikalen Chicago.

19 september hade Stockholms Stadsteater premiär på musikalen Chicago med Lisa Nilsson, Sharon Dyall och Dan Ekborg i huvudrollerna. Musikalen gjorde omedelbar succé och redan nu är fler speldatum inbokade. Den som leder orkester är Maria Kvist från Kälarne.

– Det är verkligen en utmaning att jobba som kapellmästare, det är spännande och arbetsamt, säger han.

Orkestern hon bossar över består av 12 personer, varav 10 är kvinnor.

– Det är ovanligt, faktiskt har det nog aldrig hänt förut, vad jag vet. Men regissören Roine Söderlundh ville ha det så, och egentligen satsade han på att alla skulle vara kvinnor, säger Maria Kvist.

Hon fick jobbet som kapellmästare efter en audition. Orkestern sitter på scenen och ingår i scenografin.

– Vi sitter i ett slags fängelse, säger hon.

Musikalen Chicago kommer ursprungligen från en pjäs och sägs ha verklighetsbakgrund, den utspelar sig på 1920-talet. Historien handlar om Roxy Heart, som dödat sin svekfulle älskare som lovat att göra henne till stjärna. I fängelset träffar hon en annan kvinna som också suktar efter berömmelse, och som är dömd för mord. Chicago har satts upp över hela världen och bland annats gjorts som spelfilm. I den svenska musikalen spelas huvudrollerna av Lisa Nilsson, Sharon Dyall och Dan Ekborg.

– De är otroligt professionella och seriösa, och Dan Ekborg är väldigt rolig, säger Maria Kvist.

43-åriga Maria Kvist är utbildad jazzpianist och sångerska. Hon flyttade från Kälarne för att gå musikhögskolan i Stockholm 1996.