Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria hittar riporna med hjälp av sin fågelhäst

En stående fågelhäst. En häst som vallar älgar. Hästar som letar rätt på fjällets jägare. Det låter märkligt men det är exakt vad Maria Kjellströms nordsvenska hästar sysslar med.

Maria från Järpen är 35 år, uppvuxen i Stockholms skärgård, en gång deltagare i tv-programmet Robinson, jägare så snart hon orkade lyfta ett gevär, arbetar som företagsutvecklare i Svenska Ekoturismföreningen och gillar djur och jakt i största allmänhet.
De senaste åren har hon tillsammans med maken Alf insett att jakt från häst är något som lockar turister från hela världen.

- Vi köper kallblodstravare som inte visar anlag för tävling. Det är den bästa ras du kan ha på fjället. De bär 100 kilo plus ryttare och det är det inga andra raser som klarar av, säger Mara Kjellström.

De tre nordsvenskarna som nu finns hemma på gården används till ripjakt, fågeljakt och älgjakt.
- När jag rider på fjället kan hästarna med sina skarpa sinnen se var en ripa är. De stannar och vrider huvudet dit. De har lärt sig det för att de vet att när det händer kliver matte av och det är den största belöningen. Då blir det en stunds vila, säger Maria Kjellström.

Hennes hästar bryr sig inte om när det skjuts. Inte ens om sadeln används som stöd.
- Det krävs en hel del träning för att hästarna inte ska vara skotträdda. Men det är inte så himla komplicerat. Jag använder mig av en startpistol under träningen, säger Maria Kjellström.
De flesta hästarna kommer från den erfarne hästkarlen Bosse Hjelm i Ås som liksom andra travtränare efter några få år kan konstatera om djuren duger i tävlingssammanhang eller inte.

Hos Maria får de nordsvenska hästarna en andra chans.
- Det är en härlig ras. Stark och oöm, säger Maria Kjellström.
Marias man Alf är en av länsstyrelsens jaktbevakare. Också han rider häst i fjällvärlden.
- Det är samma sak där. Han kan släppa tyglarna och låta hästen styra ritten. Den söker sig dit det finns folk för då vet den att det blir en vilopaus när Alf ska kontrollera jakttillstånd, licenser och annat, säger Maria Kjellström.

Det är inte nog med att de nordsvenska travarna stannar och visar var riporna är.
- Nej jag har länge provat att jaga älg också. Man kan rida runt och valla älgarna, De blir inte alls oroade när man kommer med en häst utan går oftast dit jag vill, säger Maria Kjellström.

Älgarna runt Järpen är numera vana och det händer att de till och med blir så nyfikna att de efter en stunds drivning dyker upp bakom häst med ryttare för att titta närmare på ekipaget.
- Vi jagar också gråfågel. Det går ofta komma väldigt nära ståndskallet tack vare hästen. Fåglarna tror väl att det är en älg som kommer, säger Maria Källström som jagar med en finnspets och en breton.

Båda hundarna har lärt sig rida för att spara på krafterna inför jakten.
Genom sitt företag Real Scandinavian har Maria börjat sälja jakt till häst i den jämtländska fjällvärlden.
- Det finns ett enormt intresse. Framför allt från USA och Kanada där man är van hästjakt. Kunderna blir helt lyriska när de kommer hit och får uppleva vår natur, säger Maria Kjellström.
Hon hoppas nu att fler satsar på den här typen av turism.
- Det finns utrymme för många fler och det här är ju ekologiskt riktig turism. Det är dessutom exklusivt vilket innebär att det går att ta bra betalt. Jag är säker på att det finns stora pengar att hämta om fler satsar på jakt med hjälp av häst, säger Maria Kjellström.

Intresset verkar också öka. Fler och fler åker till Järpen för att få lära sig hur den egna hästen kan utbildas till jägare.